Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ПЕРШОЦВІТИ – ПРОВІСНИКИ ВЕСНИ

От і скінчилася зима. Березень зійшовся у важкому герці зі снігом та морозом, і поволі, але впевнено і невідворотно весна вступає в свої права. Промине ще тиждень – другий і Полісся вкриється барвистою та тендітною ковдрою рослин першоцвітів. Саме їх царство владарюватиме в наших лісах короткий проміжок часу, від сходження снігу і до появи листя на деревах та густої трави в підліску.
Часто усі ранньоквітучі рослини називають підсніжниками, і не дарма, свій розвиток вони починають ще під снігом, у лісовій підстилці. Навіть якщо зненацька приходять короткочасні весняні заморозки це не завдає рослинам шкоди, в їх клітинах містяться концентровані розчини поживних речовин, які замерзають лише при дуже значному і тривалому морозі. Усі першоцвіти мають підземні стебла – цибулинки, бульби, кореневища, які надзвичайно багаті на поживні речовини, вони дають змогу рослинам дуже швидко розвиватися навесні. Світлолюбні та вологолюбні, весняні квіти поспішають відцвісти і дати насіння до настання посух і пригнічення їх іншими рослинами, конкурентами за світло. Потім надземна частина засихає, а підземна в стані спокою, захищена від літньої спеки та зимових морозів, знову чекає весни.

Не обділені весняними першоцвітами і ліси Макарівщини. Кожної весни тендітні квіти заполоняють наші ліси, милуючи своєю красою око жителів району. Скажімо в Ніжиловицькому, Комарівському та частині Небелицького лісництв весною широко поширена така прекрасна квітка, як ряст порожнистий. Він розквітає на початку квітня в тінистих широколистяних дібровах тендітними квіточками пурпурового, рожевого, бузкового чи білого кольору. Медунка темна теж зустрічається в згаданих вище лісництвах, вона росте в переважно дубових або мішаних лісах з пухким родючим грунтом. Розквітає медунка у квітні і продовжує цвісти до кінця травня, квіти спочатку рожевого кольору, але поступово змінюють його на синій. Анемона дібровна поширена по всій території лісгоспу, в усіх типах лісів, на луках, берегах річок та струмків, зазвичай утворюючи суцільний килим з великих білих квіток, що цвітуть протягом усього квітня місяця. Простріл розкритий, або сон трава, полюбляє добре освітлені соснові узлісся та галявини, зустрічається і у мішаних лісах. Квіти має великі, гарні, синьо – фіолетового кольору, стебла вкриті густими пухнастими волосинками. Рослина наскільки гарна, настільки і рідкісна, занесена до Червоної книги України, але в нашому господарстві зустрічається часто в Забуянському та Комарівському лісництвах. Крім названих вище першоцвітів в лісгоспі проростають: першоцвіт весняний, печіночниця звичайна, купальниця європейська, фіалка собача, конвалія лікарська та інші.

Разом з тим, кожної весни, початок цвітіння перших квітів породжує знову давню, але від того не менш болючу проблему. Дуже часто, при відвідуванні лісу ми беремо до дому частинку весняної краси – букет і, як правило, чомусь намагаємося нарвати квітів якомога більше, всі ж вони такі гарні. «Любителі природи» забувають, що першоцвіти надто тендітні квіти і можуть зів’яти ще до того, як ви повернетеся з прогулянки і зібраний лантух зів’ялої краси буде безжально викинутий десь по дорозі. Знищуючи наземну частину рослини, ми завдаємо їй великої шкоди – без листків не відновиться запас поживних речовин в кореневищах, цибулинах чи бульбах і, як наслідок, рослина не підготуються добре перенести стан спокою. В наступному році весняний килим буде вже не таким багатим, а регулярне обривання квітів може призвести до зникнення цих рослин з наших лісів. Тож, перед тим, як зірвати вподобану вами квітку, пам’ятайте про можливий наслідок цього кроку, не збирайте великих букетів, власним прикладом виховуйте любов та повагу до творіння природи у своїх дітей.

Сергій Кондрацький
головний лісничий
ДП «Макарівський лісгосп»