Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Червень у лісі

Місяць – хлібодар. Так називали перший літній місяць у сиву давнину наші предки слов’яни. О цій порі найдовші дні й найкорочші ночі. Розпочинається косовиця трав, дозрівають ягоди, спочатку лісова суниця, а трохи пізніше – чорниця. А скільки квітів! Вони повсюду, куди не глянеш. Жоден інший місяць не має стільки яскравих барв різноквіття.

У другій половині місяця з’являються перші гриби: лисички, підберезовики, підосичники, маслюки, сироїжки. Любителі «тихого полювання» рідко коли повертаються з порожніми кошиками. Але збираючи гриби, вони часто знищують багато неєстивних видів. Цікаво знати, що навіть мухомори корисні, вони утворюють мікоризу з корінням дерев і сприяють іх живленню.
Зараз ми вже можемо поласувати лісовими дарами – ягодами суниці та чорниці. Збираючи ягоди, не можна пошкоджувати ягідних кущів, бо інакше вони до 5-10 років не будуть давати плодів. Та й ягід усіх не варто збирати, треба трохи залишити для звірів, птахів, комах. Так, вченими доведено, що з чорницею екологічно пов’язано понад 500 видів комах, серед яких багато корисних для лісу. Збираючи ягоди, слід звернути увагу на рівень радіоактивного забруднення території. Частка грибів та дикорослих ягід у сумарній дозі внутрішнього опромінення сільського населення українського Полісся, за оцінками спеціалістів, сягає 35-50%. Найбільш інтенсивним накопиченням радіонуклідів харектиризуються основні ягідні види Полісся: чорниці, брусниці, журавлини. Менш інтенсивно накопичують радіонукліди інші ягідні види: малина, суниця, горобина, калина. Збираючи гриби також слід звертати увагу на щільність забруднення грунту. Накопичення радіонуклідів плодовими тілами таких промислово цінних грибів як білі та лисички, значно нижча ніж у інших видів. Найбільша інтенсивність накопичення радіонуклідів у плодових тілах польських грибів.

Ліс в літню пору щедрий та багатий. А тільки треба шанувати ці щедроти та багатства. Тож, збираючи гриби та ягоди, не завдавайте шкоди лісу, дотримуйтесь правил пожежної безпеки.

Головний лісничий ДП «Поліський лісгосп» Андрій Майструк