Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

До Міжнародного дня птахів

Птахи – наші друзі

Міжнародний День птахів (День орнітолога) відзначається щорічно 1 квітня з 1906 року після набуття чинності «Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних в сільському господарстві», яка стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища.
В жовтні 1950 року, в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів», яка на відміну від попереднього документу розглядає вже всі види птахів, а не лише корисних для сільського господарства.
На даний час у світі близько 10 тис. видів птахів, із яких близько 150 рідкісних та зникаючих видів знаходяться під загрозою вимирання.
В Україні налічується близько 400 видів, з яких 33 види занесені до Червоної книги України.
Життя більшості птахів, пов’язано з лісом. В лісі достатньо корму та краще ховатись від ворогів. Більшість птахів веде осілий спосіб життя, живучи переважно на деревах.
Живляться, в залежності від виду, комахами, насінням дерев і кущів, тощо.
Державне підприємство «Тетерівське лісове господарство» (скорочена назва якого, ДП «Тетерівський лісгосп») щорічно проводить природоохоронні заходи щодо вивчення, збереження та охорони птахів, які населяють наші ліси.
Найбільше користі лісам приносять комахоїдні птахи поїдаючи гусінь п’ядунів, непарного, кільчастого і соснового шовкопрядів та інших. Вони знищують метеликів, таких шкідників як кропив’янок, совок, бражників. Поїдаючи таких жуків як хрущі, довгоносики, вусачі, короїди, лубоїди, листоїди, клопи, саранових і їх личинки, комахоїдні птахи є лікарями лісу і приносять велику користь людям. До таких птахів в наших лісах відносяться синиці, вівсянка, підкоришник (пищуха), повзик, іволга, дрімлюга (козодой), костогриз, дрізд співочий, волове очко, золотомушка (корольок), дятли і багато інших. Чорні дятли (жовна), які є найбільшими серед дятлів, знищують величезну кількість короїдів, златок, лубоїдів, усачів та їх личинки, очищаючи стовбури дерев, де інші птахи до цих шкідників добратись не можуть.
При проведенні рубок головного користування і рубок формування та оздоровлення лісів, зберігаються дерева з дуплами, гніздами, біля мурашників та нір.
Щорічно для комахоїдних птахів працівниками ДП «Тетерівський лісгосп» виготовляється і розвішується більше 300 штук гніздівель, які розвішуються, в основному, біля осередків кореневої губки, стовбурових і інших шкідників.
Окрім перерахованих комахоїдних птахів в наших лісах зустрічаються рідкісні та зникаючі види ряду Соколоподібних (хижих) птахів, сов, та лелека чорний, які занесені до Червоної книги України. Як свідчать багаторічні спостереження, всі птахи винятково корисні для людини. Вони є важливим ланцюгом в підтримці «рівноваги» в природі і тому, ставити питання про знищення певного виду птахів, який приносить ніби то шкоду, можуть лише екологічно не свідомі люди. На основі детального вивчення екології цього виду, можливе лише регулювання його чисельності на конкретній території.
У квітні минулого року (2016) ДП «Тетерівський лісгосп» уклав договір на виконання наукових досліджень з Національним природним парком «Гомільшанські ліси» (Харківська область).
Метою досліджень є проведення інвентаризації фауни ряду Соколоподібних, сов і лелеки чорного, оцінка можливості проведення біотехнічних заходів зі збільшення їх чисельності та рекомендацій по виготовленню і розвішуванню гніздівель.
В результаті натурних обстежень, науковими співробітниками додатково були виявлені місця гніздувань таких рідкісних видів, як лелека чорний, малий підорлик, яструб малий, підсоколик великий, боривітер звичайний, канюк звичайний, великий підорлик (одна особина), змієїд, сова сіра, довгохвоста сова, бородата сова, волохатий сич та журавель сірий.
Навколо гніздувань рідкісних видів птахів, занесених до Червоної книги України, яких на території лісгоспу налічується 19 гнізд, виділені охоронні зони радіусом: для лелеки чорного – 1 км, навколо інших – 0,5км. Загальна площа території охоронних зон по підприємству становить 1956 га.
В лісах ДП «Тетерівський лісгосп» переважають соснові насадження (85%), в яких нема тієї різноманітності птахів, яка характерна для листяних лісів. Це пов’язано, як з кормовою базою, так і з наявністю незначної кількості дерев з дуплами, які так необхідні для виведення потомства. Тому, з метою збільшення чисельності птахів проводиться їх приваблювання за допомогою штучних гніздівель.
Виготовлення платформ для гніздування чорного лелеки було започатковано на території лісгоспу в 2009 році великим любителем і знавцем птахів орнітологом Олександром Сергійовичем Панчуком. За цей період штучно створено 6 платформ, на 2 із яких гніздиться чорний лелека, а всього в минулому році на території лісгоспу було 7 гніздувань, де чорні лелеки дали потомство. Згідно з інформацією, яка надається в Червоній книзі, їх чисельність в Україні досягає 400-450 пар, в тому числі в Київській області 25-30 пар.
В зимовий період 2016-17 року були виготовлені і розвішані на деревах 60 гніздівель 7 різних конструкцій для боривітра звичайного, голуба синяка, сов (бородатої, довгохвостої і сірої ) та волохатого сича.
Активну участь в роботі по виготовленню та розвішуванню штучних гніздівель прийняли працівники лісгоспу: Д. Новіков і 0. Зарудський та лісова охорона О. Гресько, О.Братиця, О.Лісовський, О.Нестеренко, В.Марченко, М.Галянтий, С.Ігнатенко, В.Назаренко та інші.
З метою охорони і відтворення тваринного світу, ДП «Тетерівський лісгосп» звернувся з ініціативою до сільських рад в адміністративних межах яких є ліси підприємства (Загальцівська, Мирчанська і Качалівська) та до Пісківської ОТГ щодо прийняття рішень про встановлення середовищ існування, розмноження і шляхів міграції диких тварин та оголошення в цих ділянках з 1 квітня по 15 червня «сезону тиші» з обмеженням господарської діяльності і відвідування людьми згідно статей 36-39 Закону України «Про тваринний світ».
Ділянки середовищ існування, розмноження і шляхів міграції диких тварин встановлені в результаті проведених консультацій з мисливськими господарствами, опрацювання матеріалів лісовпорядкування 2014 року, матеріалів обстеження території підприємства науковцями Національного парку «Гомільшанські ліси» та виявлених спеціалістами лісгоспу. До територій «сезону тиші» віднесені: відтворювальні ділянки мисливських господарств (20% площі мисливських угідь), заказники місцевого значення, місця гніздувань видів птахів, занесених до Червоної книги України і охоронні зони навколо них, рекреаційно-оздоровчі ліси, захисні ліси уздовж берегів річок, навколо озер і водоймищ, берегозахисні лісові ділянки в експлуатаційних лісах (ОЗД), репрезентативні ділянки зразків лісових екосистем, тощо.
Площа ділянок «сезону тиші» в межах Бородянського району становитиме 9, 6 тисяч гектарів земель лісогосподарського призначення, тобто близько 45 % площі лісгоспу.
Задача суспільства, тобто нам з вами, дбайливо, з любов’ю відноситись до збереження навколишнього природного середовища та прищеплювати таке відношення підростаючому поколінню – дітям і молоді. Тому давайте і надалі залишатись друзями «братів наших менших» та піклуватись про них .

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»