Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Білоцерківський лісгосп” Облік осередків всихання соснових насаджень.

Облік осередків всихання соснових насаджень.

Останнім часом в пресі та на телебаченні неодноразово піднімалася тема всихання соснових лісів в Україні. Дана проблема не оминула і хвойні насадження ДП ”Білоцерківський лісгосп”. Констатація зазначеного факту не вирішить проблему всихання в цілому. У господарстві виникла нагальна потреба у вивченні причин всихання та пошуку шляхів його подолання.

Облік осередків всихання необхідний для виявлення місць локалізації стовбурових шкідників, динаміки і темпів наростання чисельності і ареалу їх популяції. В результаті проведених рекогносцирувальних обстежень спеціалістами відділу лісового господарства встановлено, що переважає куртинний характер всихання вершинного типу. Як говорилося в попередніх публікаціях, вершини та крони в першу чергу заселяються сосновим лубоїдом та вершинним короїдом, нижня частина стовбура пошкоджується шестизубим короїдом. Пошкоджена деревина при цьому уражується офіостомовими грибами. Друге покоління комах ксилофагів вже перетворило частину куртин у суцільні плями свіжого сухостою за серпень-вересень поточного року. У зимовий період популяції комплексу стовбурових шкідників призупиняють своє наростання до початку періоду вегетації наступного року. Для обмеження їх чисельності у холодний період року необхідно провести видалення заселених шкідниками дерев (всихаючих та сухостійних) до весняного вильоту та розселення.

За результатами проведеної інвентаризації осередків шкідників у соснових насадженнях та створення актуалізованої повидільної бази даних щодо осередків всихання в соснових деревостанах, понад 80% площі всихання сосни виникло у весняно-літній період 2017 року. Загальна площа осередків стовбурових шкідників соснових насаджень по ДП ”Білоцерківський лісгосп” станом на 1 жовтня 2017 року перевищила 800 га, зокрема у Володарському лісництві – 256 га, Томилівському – 228 га, Сухоліському – 180 га, Сквирському – 93 га та Білоцерківському – 68 га.
Для стримування навали стовбурових шкідників хвойних насаджень, застосування заходів з поліпшення санітарного стану на сьогодні потребує:
767 га шляхом проведення вибіркових санітарних рубок та 57 га – суцільних санітарних рубок. З квітня наступного року ця площа може кардинально збільшитися з одночасним зростанням кількості і об’ємів ділянок суцільних рубок.

Вчасно не зрубані дерева стають місцями концентрації шкідників і хвороб лісу небезпечних для навколишніх насаджень, стрімко знижується технічна цінність деревини, що призведе до значних економічних втрат.