Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Білоцерківський лісгосп” Ставищенські лісівники – на захисті першоцвітів!

Кожної весни з-під снігу пробивається безцінний дар природи – першоцвіти ( дикорослі рослини, що квітують наприкінці зими та на початку весни). Це дуже красиві квіти: підсніжник, пролісок, ряст, конвалія, сон – трава та інші. Але ця краса – беззахисна…

З метою захисту першоцвітів, екологічного виховання молоді, розширення знань учнів про рослинність рідних лісів, виховання культури спілкування з природою, працівники Ставищенського лісництва ДП «Білоцерківський лісгосп» разом з працівниками Ставищенського районного краєзнавчого музею провели просвітницьку бесіду-лекцію «Першоцвіти рідного краю» з учнями 4-А класу Ставищенського НВК №2.

Розпочала лекцію екскурсовод музею Олена Михайлівська, яка розповіла дітям про те, які первоцвіти ростуть на Ставищенщині, разом з учнями пригадали легенди про квіти, змістовою і цікавою була екологічна вікторина.

Майстер лісу Ставищенського лісництва ДП «Білоцерківський лісгосп » Тарас Швець розповів дітям і про три заказники місцевого значення : урочище «Ревуха», урочище «Стрижавецький ліс» у яких дуже багато рідкісних рослин, які занесені до Червоної книги, зокрема – цибуля ведмежа, підсніжник звичайний; ботанічний заказник «Урочище Дубина» у травяному покриві якого, домінують рідкісні та зникаючі види рослин, зокрема – ряст Маршалла, який є рідкісним для Київщини. Також зауважив, що на жаль, багато “любителів” природи поспішають до лісу не тільки помилуватись весняною красою, а й прихопити частку її з собою. Порушники зривають квіти цілими оберемками, виривають їх разом з цибулинами, завдаючи непоправної шкоди довкіллю. Природа з давніх-давен служить людині, але коли людина не береже її, то настає екологічна катастрофа. Повідомив про те, що значна частина першоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин і занесені до Червоної книги та підлягають суворій охороні. Зазначив, що Ставищенські лісівники стоять на захисті першоцвітів.

Підсумовуючи сказане на лекції, майстер лісу та екскурсовод музею закликали малечу берегти світ, що їх оточує, бо тільки краса врятує його. Жити так, щоб на нашій Батьківщині були чисті ріки, дзвінко щебетали птахи, цвіли дивовижні квіти!

Лісничий Ставищенського лісництва
ДП «Білоцерківський лісгосп»
В.Й.Курко