Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Вивчення проблеми всихання соснових деревостанів.

Вивчення проблеми
всихання соснових деревостанів
на прикладі насаджень ДП «Білоцерківський лісгосп»

У зимовий період лісові насадження, як правило, не зазнають істотно помітних змін. Природа неначе завмирає в очікуванні весни. Проте у працівників лісового господарства не буває зимових канікул.
У лютому поточного року спеціалістами відділу лісового господарства проведено моніторинг лісопатологічного та санітарного стану насаджень більшості лісництв ДП «Білоцерківський лісгосп».
При обстеженні перевага надавалася сосновим деревостанам, у яких в період осені 2016 року виявлені ознаки всихання.
При візуальному огляді насаджень з ознаками деградації бралися проби лісопатологічного матеріалу для виявлення причин появи свіжого сухостою та ентомофауни, яка могла б спричинити всихання. У більшості випадків всихання дерев носить груповий та куртинний характер. Відмирання супроводжується пожовтінням та почервонінням хвої з подальшим опаданням  гілок та облітанням кори.

Такий характер всихання не є звичним для соснового деревостану. За характером пошкоджень гілок і кори взятих зі свіжого сухостою та всихаючих дерев виявлено заселення їх комплексом стовбурових шкідників (ксилофагів) групи лубоїдів та короїдів. Вершинний тип всихання відмічено в більшості обстежених випадків, кора та луб нижньої частини стовбура без ознак пошкодження.
Візуальний огляд «ходів» ксилофагів на гілках та верхній частині стовбурів припускає заселення їх вершинним та шестизубим короїдами і малим та великим сосновими лубоїдами. Імаго короїдів також виявлені при обстеженні. Засмолювання отворів проникнення ксилофагів практично відсутнє, що свідчить про низьку опірність дерев сосни і, відповідно, їх загальне ослаблення, спричинене низкою природних факторів (екстремальні літні температури, дефіцит вологи у період вегетації, тощо).
Непокоять темпи поширення таких куртин всихання та наростання чисельності популяцій стовбурових шкідників в цілому по соснових насадженнях лісгоспу.
Часто нові осередки всихання виникають після нещодавно проведених вибіркових санітарних рубок.
В даній ситуації можна рекомендувати наступне:
1. вести своєчасну вибірку санітарними рубками свіжозаселених дерев.
2. відмовитись від складання порубочних решток у купи і проводити невідкладне їх спалювання.
3. проводити санітарні рубки з видаленням свіжозаселених дерев до періоду вильоту і подальшого розселення шкідників в деревостанах, що межують.
Дана проблема, висвітлена в статті, характерна не тільки для ДП «Білоцерківський лісгосп», а є нагальною і для переважної більшості лісгоспів поліської та лісостепової зон, тому потребує системного моніторингу і подальшого вивчення із дорученням фахівців спеціалізованих наукових установ.

Підготував провідний лісопатолог ДП «Білоцерківський лісгосп» А.Губрій