Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Димерський лісгосп” Чорна Королева лісу

Чорна королева лісу

Пам’ятаєте старі страшні казки, якими в дитинстві ми полюбляли лякати одне одного? “У чорному-чорному лісі, за чорними чорними пеньками, на болотах та у чагарниках росте чорна чорна ягода”. Ім’я їй – чорниця. Ех, ну не вийшло у неї з ім’ям – за чорний колір її ягід та плями, які залишаються після неї на одязі ягоду так і назвали – чорницею. Проте з давніх давен слов’яни вважають її однією з найбільш цілющих лісових лікарів.

Як тільки літнє сонце починає свої найкращі дні, тишком-нишком вона дозріває у лісах для того, щоб подарувати людям справжню насолоду смаком, а разом з тим і полікувати.
Чорниця – одна з найулюбленіших лісових ягід, як і кожен живий, енергетично багатий продукт природи, лікує не лише тіло, а й душу. З її ягід роблять вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний фіолетовий колір.
Чорниця відноситься до дуже добрих медоносів, що дає багато нектару. Чорничний мед дуже ароматний, приємного смаку, червонуватого кольору.

Плоди чорниці містять вуглеводи, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектин, багато марганцю, міді, бору, титану, хрому. Вони регулюють функціональну діяльність травного каналу, підвищують гостроту зору, допомагають при гіпертонічній хворобі та інших патологічних станах, пов’язаних зі зниженням міцності стінок кровоносних судин. Її використовують як загально зміцнюючий засіб.
При зборі ягід чорниці іноді гості лісу використовують «гребні» , чим знищуються площі чорничників , які в подальшому не порадують нас своїми дарами.

Не мало клопоту приносять і непогашені вогнища і розкидані недопалки, забруднюється місцевість і викидами автотранспорту, й сміттям , що залишається після відвідувань лісу.
Зараз,в пожежонебезпечний період, це питання стоїть дуже гостро. Тому працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» нагадують: відпочиваючи на природі, не забувайте про правила поведінки в лісі, особливо при поводженні з вогнем. Для того, щоб попередити пожежу в лісі, не залишайте багаття під кронами дерев, не кидайте незагашені цигарки та сірники, не засмічуйте ліс побутовими відходами.

Тоді збір чорної королеви лісу, звичайна прогулянка в лісі, або в пошуках грибів подарує Вам безліч позитивних емоцій, морального і фізичного задоволення, та користі. Тож, шановні друзі , з любов»ю ставтесь до дарів лісу (грибів та ягід) та до нашої матінки- природи.

Директор ДП «Димерське лісове господарство» В.І.Глущенко