Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Димерський лісгосп” Скарбниця здоров”я і джерело життя.

Скарбниця здоров”я і джерело життя.

З давніх часів ліс завжди приваблював до себе велику кількість мисливців, збирачів ягід і грибів і просто бажаючих відпочити. З розвитком у нашій країні масового туризму кількість відвідувачів лісу, настільки зросло, що перетворилося у фактор, якого не можна не враховувати при охороні лісу.

Мільйони людей навесні та у літню пору, особливо в суботи й неділі, виїжджають в приміські ліси, щоб провести свої вихідні дні або відпустку на лоні природи. Тисячі туристів роблять походи по однаковим маршрутах. В приміських лісах нерідко можна зустріти цілі наметові містечка з численним населенням. Відвідувачі лісу вносять великі зміни в його життя. Для установки наметів рубають, знімають, ламають і гублять молоду поросль. Молоді дерева гинуть не тільки під кострищами, але й підсокирами, а то й просто під ногами численних відвідувачів.
Ліси, часто відвідувані людьми, настільки засмічуються консервними банками, пляшками, ганчірками, папером і т.д., несуть сліди більших і малих ран, що це негативно позначається на природному лісовідновленні. Гості лісу несуть і везуть з лісу букети квітів, гілки зелені, дерев, чагарників. Запитується, що ж буде, якщо кожний зірве тільки по одній гілці, одній квітці? І не випадково після ряду років браконьєрського відношення до природи у наших лісах не стало багатьох колись удосталь зростаючих рослин, чагарників і дерев.

Присутність навідь однієї людини не проходить для лісу безслідно. Збір грибів, квітів і ягід підриває самооновлення ряду видів рослин. Шум відлякує різних птахів і ссавців, заважає їм нормально ростити потомство. Обламування гілок, карбу на стовбурах й інші механічні пошкодження дерев сприяють зараженню їх комахами-шкідниками. Багаття на 5-7 років повністю виводить із ладу клаптик землі, на якому воно було розкладене.

Працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» ще раз нагадують відвідувачам лісу про правила розведення багаття на місцях,спеціально відведених для відпочинку:
– розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього;
– місце розпалювання вогню розчищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском);
– не залишайте вогнище без нагляду;
– коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено;
– кинуті порожні пляшки, непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.
Ліс – наш друг, безкорисливий і могутній. Але він, немов людина, у якої відкрита навстіж душа, вимагає уваги, турботи і захисту від недбайливого, бездумного до нього ставлення. Життя без лісу не мислиме, і ми усі відповідаємо за його благополуччя, відповідаємо сьогодні, відповідаємо завжди.

Директор ДП «Димерське лісове господарство»
Василь Глущенко