Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Фастівський лісгосп” Важлива робота лісівників, яка не на виду.

Важлива робота лісівників, яка не на виду

Лісівники багато зусиль приділяють вирощуванню посадкового матеріалу, посадці лісових культур, догляду за ними, але всі ці зусилля в один момент може перекреслити лісова пожежа. Останніми роками в нашій країні влітку утримується посушлива спекотна погода. Можливо, хтось тішиться з цього приводу, та для лісової охорони це дуже відповідальний період і особливо важка цілодобова праця: патрулювання, проведення рейдів, боротьба з лісовими пожежами, посилення заходів пожежної безпеки і профілактичних заходів для уникнення надзвичайних ситуацій, особливо верхових пожеж, які можуть призвести до великих непоправних втрат.

Протипожежна діяльність у Фастівському лісгоспі проводиться практично цілий рік. До неї залучається вся лісова охорона – а це п’ятдесят п’ять чоловік, чотири пожежні команди у кількості шістнадцяти осіб і двоє чергових пункту відеоспостереження.

Ще взимку водії готують техніку до пожежонебезпечного періоду, а з настанням сприятливих погодних умов лісівники починають працювати над створенням нових і поновленням вже існуючих мінералізованих смуг, встановленням протипожежних аншлагів, бігбордів, шлагбаумів та облаштуванням рекреаційних пунктів. Велика увага приділяється профілактичним заходам через засоби масової інформації та безпосередньо через зустрічі з громадами, активну роз’яснювальну роботу.

Перед лісівниками завжди ставиться завдання попереджувати виникнення лісових пожеж. Саме тому Фастівський лісгосп одним із перших встановив сучасну систему відеоспостереження, завдяки якій у полі зору всі лісові масиви Фастівщини. Чотири відеокамери, розміщені на спостережних щоглах висотою близько 50-ти метрів, передають дані на монітори, за якими у центральній садибі постійно стежать чергові пункту відеоспостереження і в разі чого повідомляють керівництво та пожежну команду підприємства для миттєвого реагування. Наші пожежники готові у будь-яку мить виїхати на гасіння осередків займання, щоб ліквідувати вогонь ще на початковій стадії.

Зберегти результат великої праці лісівників різних поколінь дуже важливо, тому на захист лісу від вогню закладаються чималі кошти. За шість місяців цього року у Фастівському лісгоспі на протипожежну охорону було витрачено 795 тисяч гривень. Із них безпосередньо на гасіння пожеж – лише 7,3 тисячі, а це означає, що охороняють ліс від вогню тут надійно.

Підприємство постійно працює над удосконаленням системи протипожежної безпеки. Цього року за допомогою харківських спеціалістів з ТОВ «Ліс-Інформ» встановлено електронну карту лісів, яка значно поліпшить роботу лісівників і в подальшому буде використовуватися для швидкого реагування на лісові пожежі та встановлення GPS навігаторів на пожежні автомобілі.

Вся ця робота і всі ці витрати є виправданими, бо за ними стоять безпека життя людей та збереження зеленого скарбу землі.

Детальніше www.facebook.com/photo.php