Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Макарівський лісгосп” Провели моніторинг ввірених їй лісових масивів на предмет виявлення місць гніздувань рідкісних птахів.

26 жовтня 2016 року набули чинності зміни до Санітарних правил в лісах України. Одним зі значних нововведень даного документу стало посилення заходів з охорони місць гніздування червонокнижних видів птахів. Так, зокрема, забороняється здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів навколо місць гніздування хижих птахів, занесених до Червоної книги України (радіусом 500 м), та чорного лелеки (радіусом 1000 м), токовищ глухарів, тетеруків (радіусом 300 м).
Саме з метою виконання наведених вище вимог, лісова охорона ДП «Макарівський лісгосп» провела моніторинг ввірених їй лісових масивів на предмет виявлення місць гніздувань рідкісних птахів. Протягом січня – березня 2017 року на території лісгоспу було виявлено шість гнізд, котрі потенційно могли належати червонокнижним видам. 26 квітня 2017 року працівниками лісгоспу було проведено більш детальне обстеження виявлених гнізд, з метою визначити: чи належать гнізда видам, що перебувають під особливим захистом, чи використовуються вони птахами на даний час та ін. Активну участь в роботі даної групи, поряд з представниками підприємства, взяв активний член природоохоронних організацій, координатор волонтерів WWF в Україні, орнітолог за освітою Плига Андрій, котрому ми надзвичайно вдячні за допомогу та фахову консультацію з даних питань.
Результати ж обстеження виявили наступне, одне з гнізд виявилося покинутим, два гнізда заселені канюком звичайним (Комарівське л-во кв№60, Ніжиловицьке л-во кв№56), котрий не занесений до Червоної книги України. Решта троє гнізд на даний час виявилися заселені лелекою чорним (Забуянське л-во кв №36, Комарівське л-во кв №18, Ніжиловицьке л-во кв №2). Слід замітити, що в Ніжиловицькому лісництві при обстеженні вдалося спостерігати за лелеками візуально, на гнізді, що вдається вкрай рідко, адже птахи дуже полохливі. В решті випадків заселеність гнізд було підтверджено за іншими характерними ознаками.
За отриманими при обстеженні результатами було складено відповідний акт обстеження, котрий буде в подальшому підставою для клопотання лісгоспу перед обласним управлінням про внесення змін у наказ №91 від 05.12.2016 року.

Детальніше www.facebook.com/photo.php

Сергій Кондрацький
головний лісничий
ДП «Макарівський лісгосп»