Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп” Захід у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп”
Захід у музеї народної архітектури та побуту
Середньої Наддніпрянщини

Нещодавно у Музеї історії лісового господарства на території музейного комплексу просто неба відбувся тематичний захід «Ліс і вогонь – не друзі». У ньому взяли участь діти літніх таборів ЗОШ №2 та Переяслав-Хмельницької гімназії.

Для проведення заходу до музею були запрошені учні класу шкільного лісництва, який діє на базі ЗОШ №2 (керівник Людмила Павлівна Кондратенко), представники Державного підприємства «Переяслав-Хм лісгосп», Переяслав-Хмельницького районного сектору ГУ ДСНС України у Київській області та караул 27 державної пожежно-рятувальної частини, учасники вокальної студії «Фортуна», під керівництвом Лариси Василівни Дорошенко, підготували та виконали для слухачів музичні номери.

У ході заходу завідувач науково-дослідним сектором «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини» Бова Ірина Сергіївна розповіла дітям, що проблема лісових пожеж існувала завжди.

На території України у другій половині ХІХ ст., після скасування кріпосного права, відбулося різке погіршення стану лісів – стали частими лісові пожежі, відбувалися масові самовільні вирубки лісу селянами. Причиною виникнення лісових пожеж дуже рідко бувають природні явища блискавки та посухи, в основному до цього призводить діяльність людини. Тому у другій половині ХІХ ст. була створена наймана лісова охорона, створені при земствах «пожежні обози», державою виділені кошти для придбання інструментів: ручних насосів, крюків, вил, багрів, сокир, лопат. Увесь протипожежний інвентар фарбували у зелений колір, та у ХХ ст. його стали фарбувати у червоне. Такі інструменти, що використовували на початку ХХ ст. для гасіння пожежі представлені в експозиції Музею історії лісового господарства (комора із с. Дениси).

Учні шкільного лісництва свій виступ присвятили повідомленню про правила поводження з вогнем у природному середовищі, про те як поводитися в лісі у літній період. Вони презентували свої малюнки на цю тему та роздали школярам пам’ятки правил поводження у природному середовищі.
Головний лісничий ДП «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство» Павлик Володимир Омелянович розповів дітям про стан лісів Переяславщини, про заходи, які проводяться працівниками лісового господарства для уникнення лісових пожеж. Його колеги продемонстрували пожежні модулі, які є на озброєнні лісового господарства та застосовуються ними в разі виявлення невеликих локальних осередків загорання. Менший модуль із бочкою ємністю на 500 л – власна розробка лісників.
Діти були в захваті від можливості роздивитися зблизька пожежні технічні засоби, посидіти у кабіні пожежного автомобіля, потримати в руках пожежний шланг, а на завершення заходу вони поласували солодкими гостинцями від адміністрації НІЕЗ «Переяслав».

До Відома
“…Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини
Впродовж всієї історії людство користувалося дарами лісу та зберігала його для нащадків, як найбільший скарб. Велику і славну історію має збереження лісу, написану простими працьовитими людьми, піклуванням про ліс та тяжкою самовідданою працею багатьох поколінь лісоводів. Музей історії лісового господарства відкрив свої двері відвідувачам 17 травня 2007 року та знайомить відвідувачів з важливою та непростою справою вирощування лісу.
В основі експозиції комплекс пам’яток архітектури ХІХ ст. будинок і повітка лісного кордону, шишкосушарка Капера Гоголіцина, комора.
Експозиція висвітлює історію лісового господарства ХІХ- поч. ХХ ст. збереження,догляд за лісом та користування лісовими багатствами.

У всі часи існування лісної охорони основне її завдання, полягало, у збереженні та збільшенні лісових масивів. Вирощування лісу, клопітка й довготривала справа, яка потребує матеріальних й фізичних затрат. Тож тема вирощування лісу є домінуючою в Музеї лісового господарства .
Колекція лісосаджальної техніки розміщена в повітці розповідає про розвиток інженерної думки в галузі лісоводства.
Поруч із мечем Колесова можна побачити великий плуг ПКЛ 70 та ряд іншої цікавої техніки, що використовувалась в лісових господарствах.

Унікальна споруда Шишкосушарки Капера – Гоголіцина, що була збудована наприкінці XIXст. гармонійно доповнює комплекс Музею історії лісового господарства, розкриваючи питання вирощування лісу.

Завжди актуальне питання протипожежної безпеки, оскільки, найбільшим стихійним лихом, яке може трапитися для лісу є пожежа. Внаслідок якої, гине цінна деревина та праця багатьох людей.
В коморі лісного кордону показано засоби боротьби, з лісними пожежами та шкідниками, як використовувались працівниками лісових господарств поч. ХХ ст…”
http://perejaslav.org.ua/places/muzey-lisovogo-gospodarstva.html

Детальніше www.facebook.com/photo.php