Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП ” Тетерівський лісгосп” ГІДНА ВІДПОВІДЬ НА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ

ГІДНА ВІДПОВІДЬ НА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ

Ми вже звикли, що тетерівські лісівники, як і їх колеги із Клавдієвого, задають тон у роботі серед підприємств району. Та в минулому році, і газета про це писала, стало «штормити» у такій стабільній галузі, як лісове господарство (нагадаємо, йшлося про заборону експорту деревини, що спричинило серйозні наслідки в діяльності підприємств лісової галузі, які опинилися фактично на межі виживання).

Як нині працюється одному із лідерів лісової галузі України, як вдається вирішувати нагальні проблеми, при цьому не збавляти робочого ритму? – про це сьогодні наша розмова з директором Тетерівського держлісгоспу Дмитром ГОЦУЛЯКОМ.

– Якщо у декого, можливо, і складається враження, що лісівники тільки те й роблять, що ліс рубають, то той далекий від істини. Наше головне завдання – вирощувати і плекати ліс, доглядати за ним, що ми і робимо повсякчас. І навіть рубки догляду, як і рубки головного користування, санітарно оздоровчі заходи – все це робиться планово, професійно, з урахуванням поставлених завдань. А вони, як уже я зазначав, підпорядковані одній меті – відтворенню лісових багатств нашого краю та їх примноженню, що ми й успішно робимо.

Щоб не бути голослівним, наведу кілька цифр. Цьогоріч під час весняної кампанії відновлено лісових насаджень на 344 га, що на 20% більше від запланованого. Підприємство повністю забезпечує себе посадковим матеріалом високої якості, завдяки впровадженим новітнім технологіям, починаючи з підготовки насіння і завершуючи вирощуванням сіянців. Цьогоріч, зокрема, вирощено 4 млн. шт. сіянців. Цього достатньо, аби забезпечити потреби підприємства та реалізувати певну їх частину колегам.
Звісно, всі ці роботи по вирощуванню, догляду за лісом вимагають відповідних затрат. Протягом І півріччя на лісове господарство витрачено 19 млн. 135 тис. грн. Так, це значні кошти, але, як кажуть, вони окупляться сторицею. Хіба, скажімо, в програші Тетерівський держлісгосп, де успішно працює комплексна система реагування на лісові пожежі «АЗИМУТ», розроблена і встановлена харківськими спеціалістами з ТОВ «Ліс – Інформ», що дає змогу контролювати стан пожежної безпеки на всій території підприємства і поблизу неї? А хіба гірше зарекомендувала себе ще одна новинка – вирощування посадкового матеріалу в контрольованому середовищі? Подібного роду новації для тетерівських лісівників – норма їх діяльності, а не виняток із правил.

– А де, як відомо, дбають, там і мають…
– Скажу відверто: на початку року всі були в напруженому стані у зв’язку із вступом у дію Закону України «Про особливості щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді»: як-не-як, підприємство за результатами роботи 2016 року мало 63,6% чистого доходу від реалізації продукції на експорт. А тому потрібно було вжити радикальних заходів щодо освоєння внутрішнього ринку, не втративши попередніх досягнень. Це було непросте завдання, але ми впоралися з ним. Проведення ефективної роботи з лісозаготівель, впровадження діяльності проміжних складів, оптимізація чисельності усіх підрозділів підприємства – все це в кінцевому результаті дало змогу отримати чистого доходу від реалізації продукції у сумі 78 млн. 357 тис. грн.

Не гірша ситуація і з іншими фінансово-економічними показниками. Завдяки своєчасним заходам з оптимізації витрат, отримано чистого прибутку в розмірі чотири мільйони шістсот дев’яносто сім тисяч гривень та виконано фінансовий план з початку року на 147%. Рентабельність лісопродукції склала 10,2%.

У повному обсязі сплачено податки до бюджетів усіх рівнів. Зокрема, до Державного бюджету відрахування склали 17 млн. 688 тис. грн., що на 8 млн. 34 тис. грн. більше показника минулого року за відповідний період. До місцевого бюджету надійшло 9 млн. 87 тис. грн. Всього сплачено податків та зборів у сумі 31 млн. 169 тис. грн. проти 26 млн. 88 тис. грн. у минулому році.

Ще один важливий показник – продуктивність праці . Він – становить 317234,8 грн. на одного штатного працівника. Це дало змогу підвищити мінімальну зарплату до 3200 грн. та забезпечити середню зарплату штатних працівників у розмірі 13498,2 грн. Все це є переконливим підтвердженням того, що з усіма викликами тетерівські лісівники успішно впоралися. та продовжують тримати курс на новітні технології, котрі, в свою чергу є надійним підгрунтям для подальшого поступку вперед.
– Як підтримуєте учасників АТО?

– У Тетерівському держлісгоспі працює 10 учасників АТО. Спільним рішенням профспілкового комітету та керівництва підприємства їм виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі 6000 грн. А загалом, будь-яке прохання того чи іншого учасника АТО не залишається поза увагою адміністрації держлісгоспу.

– Над чим зараз працюєте, які нагальні завдання вирішуєте?
– Традиційно на початку вересня на базі ДП «Тетерівське лісове господарство» проходить Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу. Дуже хочеться, щоб ми, лісівники, на цьому 20-му конкурсі продемонстрували не тільки високу професійну майстерність серед вальників лісу України, а й повели серйозну предметну розмову про надзвичайно важливу проблему – всихання лісових насаджень. Якщо ми не вживемо кардинальних заходів з цього приводу, економічної катастрофи не уникнути…

ДП “Тетерівський лісгосп”