Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ХРИСТИНА ЮШКЕВИЧ: ЩОДО КОНТРАБАНДНОГО ВИВОЗУ ЛІСУ ЗА КОРДОН

Виявлення та затримання вагонів з незаконною деревиною на залізничних станціях в Одеській області – це результати спільної співпраця лісівників, працівників Нацполіції, Генпрокуратури та СБУ.

Наразі триває слідство. Як тільки були зупинені ці вагони, туди виїхали місцеві лісівники з Одеського обласного управління лісомисливського господарства для проведення експертизи. Ними було виявлено, що у вагонах знаходилася, крім дров, і ділова деревина, яка заборонена на експорт.

Контрабандисти намагаються будь-якими методами обійти цю заборону. Вони підробляють документи на незаконно зрубаний ліс. Особливо сертифікати походження деревини.

Ми також масово виявляємо сумнівні документи при подачі на отримання сертифікату, про що одразу інформуємо правоохоронні органи. І зараз активно працює спільна робоча група з СБУ щодо перевірки сертифікатів.

Для того, щоб припинити подібні незаконні дії потрібний Єдиний електронний облік деревини для всіх лісокористувачів, щоб неможливо було виписувати накладні від руки. Зрозуміло, що за певну суму випишуть який завгодно документ.

На підприємствах Держлісагентства такий облік діє, і до нього мають повний доступ представники правоохоронних органів. Якщо він буде запроваджений і для інших 27% лісів, які не у підпорядкуванні агентства, то ми переведемо всіх постійних лісокористувачів на ТТН-ліс. Так походження лісу можна буде перевірити будь-де і в будь-який момент.

Сподіваюся, що незабаром питання удосконалення видачі сертифікатів, електронного обліку та посилення відповідальності за незаконні дії з лісом будуть вирішені на законодавчому рівні. Це не тільки знищить корупційну складову, але і створить всі умови для тотального контролю за обігом деревини.

Джерело: http://www.facebook.com/kristina.yushkevych