Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

КУТОВИЙ: ЛІСОВІЙ ГАЛУЗІ ПОТРІБНІ РАДИКАЛЬНІ І ЗВАЖЕНІ ЗМІНИ

Наша мета – напрацювати матеріали та створити комплексну програму реформування, завдяки якій ми зможемо вдосконалити механізм управління галуззю, забезпечити функціонування прозорого ринку деревини, збереження лісу як національного багатства України.

Про це сказав Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий під час першого засідання робочої групи з питань реформування підходів до управління лісовими ресурсами, яке відбулося 16 грудня у Мінагрополітики.

«Проміжні рішення ні до чого не приводять. Моя думка – потрібні радикальні зважені кроки. Разом з тим, ми маємо ці кроки дуже ретельно обміркувати, щоб вони сприймалися не як знищення галузі, а як шлях до цивілізації, до відкриття нових можливостей».

У заході взяли участь народні депутати, керівники центральних та обласних органів виконавчої влади, науковці, експерти та представники громадськості. Також у засіданні робочої групи взяв участь Суттер Мікаел, представник Агенції з охорони навколишнього середовища (Австрія), виступивши з доповіддю «Міжнародний досвід у реформуванні лісової галузі».

Очільник Мінагрополітики звернув увагу на важливості активної взаємодії усіх зацікавлених сторін, на спільній конструктивній роботі у напрацюванні комплексних рішень. «Державні підприємства не мають бути монополістами в управлінні лісів. Ми повинні усі разом вносити пропозиції, приймати рішення. Я всіх членів робочої групи закликаю встановити одним з одним робочі контакти для результативної діяльності», – повідомив Міністр.

Також Тарас Кутовий підкреслив важливість участі іноземних експертів у роботі: «Запевняю, що ми будемо враховувати міжнародний досвід під час реформи».

З тезами про важливість та актуальність напрацювань реформ у сфері лісового господарства виступив Народний депутат України Остап Єднак.

Робоча група заслухала доповідь т.в.о Голови Держлісагентства Христини Юшкевич про поточну ситуацію в лісовій галузі України. Очільник лісового відомства окреслила основні показники діяльності галузі за 9 місяців поточного року та порушила питання щодо збільшення відповідальності за незаконні вирубки, незаконне лісокористування та тіньовий обіг лісу.

Коментуючи питання незаконних рубок, Міністр висловив чітке бачення рішення цієї проблеми. «Усі можуть погодитися, що попит народжує пропозицію. І якщо чорну деревину є куди збувати, за це платять гроші, то відповідно буде і незаконна рубка. Я би виходив не з того, щоб охороняти дерево з поліцією, а з того, що ми повинні побудувати систему, коли незаконно вирубане дерево фактично не можна буде продати. Тобто, щоб не було попиту», – зазначив Тарас Кутовий.

На завершення засідання, своїм рішенням робоча група затвердила Регламент засідань робочої групи з питань реформування підходів до управління лісовими ресурсами та перелік підгруп за напрямами: «Стратегія розвитку лісової галузі України», «Інституційна реформа» та «Ринок деревини».

За матерiалами: http://www.minagro.gov.ua