Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Літня спека — небезпечний період для лісу.

Літня спека — небезпечний період для лісу.

Літо – чудова пора року, час відпусток, відпочинку, подорожей, рибалки, походів до лісу , поїздок на дачу, якого з нетерпінням чекають абсолютно всі, від студентів до пенсіонерів.
Літня спека — небезпечний період для лісу. Як показує досвід, населення на початку літа починає массово відвідувати лісові насадження. За таких обставин такі людські фактори, як недбалість та необережна поведінка у лісі, є головним чинником виникнення лісових пожеж.
На сьогоднішній день з підвищенням температури повітря та встановленням тривалого посушливого періоду зростає ймовірність виникнення пожежі, а працівники лісової охорони ДП “Димерське лісове господарство” працюють в посиленому режимі. Для запобігання виникненню лісових пожеж по підприємству створено патрульні бригади з працівників державної лісової охорони. Здійснено уже по над 26 рейдів по виявленню та попередженню порушень правил поводження з вогнем, встановлено аншлаги та панно на протипожежну тематику, постійно здійснюється роз’яснювальна робота серед населення, особливо в місцях відпочинку, проводяться протипожежні міроприємства , а саме створюються мінералізовані смуги та проводиться догляд за ними.

Але слід наголосити, що без відповідальності людини та людського розуміння величини можливої загрози, всі ці запобіжні заходи можуть бути марними.
Під час відпочинку в лісі слід пам’ятати про елементарні правила пожежної безпеки. При виявленні чи потраплянні у лісову пожежу потрібно:
– негайно повідомити оперативно-рятувальну службу по телефону «101»;
– зателефонувати в ДП “Димерський лісгосп” за телефоном – 32 – 3–46;
– не панікувати та не приймати поспішних, не обдуманих рішень;
– не тікати від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долати край вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом.

95-98% лісових пожеж, які щорічно виникають в лісах України, трапляються саме з вини населення. Це й не загашене багаття, це й недопалок , кинутий недбалою рукою в суху траву, випалювання рослинності на пустищах та сільгоспугіддях. А для створення нових повноцінних насаджень потрібно не одне покоління лісівників.
Тому, шановні відвідувачі , будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша не обережність не стала причиною лісової пожежі.

ДиректорДП»Димерське лісове господарство»
Василь Глущенко