Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Робота Дорогинського учнівського лісництва ДП «Фастівське лісове господарство» у зимовий період

Незважаючи на холодну зимову пору, коли природа відпочиває і чекає весняного пробудження, у вихованців Дорогинського учнівського лісництва робота кипить. Завдяки умілому керівництву Ніни Іванівни Стукал, вони задіяні у різних природоохоронних акціях, здійснюють науково-дослідницьку роботу, поновлюють свій кабінет цікавими експозиціями, приймають участь у конкурсах, виготовляють годівнички, шпаківні та займаються іншими цікавими і корисними справами..
1. З метою запобігання вирубці молодих хвойних дерев напередодні Нового року, проводиться екологічна акція «Збережи ялинку». Для цього організовується патрулювання в лісових угіддях, уроки аранжування, заняття з гуртківцями на тему «Історія використання хвойних на Новий рік», диспут «Екологічна «ялинкова» проблема», перегляд слайдів, відеофільмів.
2. Один із способів наблизитись до природи – це допомагати пташиному царству вижити взимку Триває зима, лютують морози, а у вихованців Дорогинського учнівського лісництва ДП «Фастівське лісове господарство» пора клопотів. Зимові місяці розпочали відкриттям акції «Годівничка». Молодше покоління юних лісівників виготовили 14 нових, та полагодили 10 минулорічних годівниць для зимуючих птахів. Щедро пригостили птахів сухими крихтами хліба, зерном, сушеними ягодами. А для великих птахів – ворон та сойок підготували жолуді і волоські горіхи. За складеним графіком годівниці будуть регулярно поповнюватись до кінця березня.
3. Старшокласники зосередились на виготовленні шпаківень. Для цього використали можливості шкільної майстерні. Дошки надали працівники Дорогинського лісництва. Адже хатинки для птахів повинні бути із натуральних матеріалів. Товщина дощок не менше 20 мм, щоби у шпаківні зберігалось тепло. До середини лютого вже виготовлено 27 шпаківень і цей процес іще триває.
4. Здійснення науково-дослідницької роботи не полишаємо ні влітку ні взимку. Якщо весна і літо – зручний час для збирання матеріалів, здійснення експериментів у природі, проведення фенологічних спостережень, то осінь і зима – це час для камеральних робіт, статистичної обробки даних, оформлення науково-дослідницької роботи. Це час для зустрічей з науковими консультантами, представлення тем своїх робіт на різних конкурсах, олімпіадах. Так, цього року вихованці учнівського лісництва посіли І і ІІ місця в районному етапі, ІІІ місце у обласному етапі олімпіади з екології. Захищали свої роботи у обласному територіальному відділенні Малої академії наук у секціях «Лісознавство» і «Охорона довкілля і раціональне природокористування». Тематика робіт пов’язана із інтенсифікацією приживлюваності культур сосни звичайно і обліком хвороб сіянців сосни у лісовому розсаднику. Вже декілька років поспіль вихованці Дорогинського учнівського лісництва беруть участь у Всеукраїнському конкурсі «Юний селекціонер та генетик», виборюючи призові місця на обласному етапі. Цього року наш гуртківець на обласному етапі зайняв ІІІ місце і вийшов у фінал всеукраїнського етапу.
5. Оновили матеріали опису екологічної стежини «Дивосвіт лісу». Спираючись на результати власних досліджень, прибрали опис об’єктів, які втратили свою актуальність, описали нові, включивши до відвідування на стежці. Уточнений опис об’єктів стежини подали для участі в обласному етапі конкурсу «Природоохоронний атлас Київщини». Підготовлено 2 групи екскурсоводів для проведення екскурсій по екологічній стежині.
6. Заготовлені власноруч шишки сосни, вихованці учнівського лісництва відвезли на шишкосушарку у сусіднє Веприківське лісництво, де безпосередньо спостерігали та брали участь у всіх стадіях переробки шишок: завантаження у барабан, за допомогою якого відділяють насіння, закладання насіння в агрегати, які знекрилюють і доочищують насіння, закладання порожніх шишок у котел, який обігріває приміщення і створює необхідну для сушіння температуру. Минулої зими вихованці учнівського лісництва заготовили 25 кг шишок сосни , або у виході – 250 г насіння. Отримане насіння висадили на лісовому розсаднику учнівського лісництва. Вирощування лісу починається із заготівлі насіння. Якісне насіння – основа лісогосподарського виробництва. Це майбутні здорові, продуктивні ліси.

7. Ліс гарний в усі пори року. І, мабуть, немає жодної людини, яка б не милувалась красою та величчю лісових просторів. А продовжити спілкування з милим другом допомагають фотографії лісових пейзажів. На їх основі гуртківці створили слайд-фільм і подали на конкурс «В об’єктиві натураліста».
8. Просвітницька робота, яку проводять вихованці гуртка, триває протягом зими. Центральне місце в ній займає підготовка до змагань екологічних агітбригад у районі та виступи перед колективами дорослих та дітей. Кожен, хто бачив виступи агітбригади «Довіра» замислиться про збереження неповторної краси нашого рідного краю, про шану до довкілля, шанобливе ставлення до природи, до всього живого.
Триває підготовка до весняного періоду. Виготовляємо листівки на протипожежну тематику «Захисти зеленого друга». Працюємо з літературними джерелами у бібліотеці та мережі Інтернет за темою «Небезпечний вогонь». Періодично оновлюємо тематичну стіннівку «Юний лісівник». Публікація фотоінформації «Дружу із природою» на сайті Дорогинської ЗОШ І-ІІІ ст.
9. В День дикої природи, яке відбувається 3 березня, зазначаючи цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту, проводимо конкурс на кращий твір, організовуємо тематичну виставку, виступи гуртківців перед іншими учнями школи. Тематика виступів «Краса і різноманіття форм дикої природи», «Тварини і рослини Чорної книги» підвищують свідомість та розуміння необхідності збереження флори і фауни.
10. Зимова пора – найкращий час для здійснення подорожей та екскурсій. З метою профорієнтації побували наші гуртківці у Білоцерківському Національному аграрному університеті, де зустрілись із провідними фахівцями кафедр генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур, садово-паркового господарства, лісівництва, ботаніки та фізіології рослин.
11. Екскурсія до Національного університету біотехнологій і природокористування дала вихованцям гуртка змогу ознайомитися з різними лісівничими професіями, зі змістом трудової діяльності в галузі кожної з них, з вимогами, які ці професії висувають до людини. Зустріч із дітьми провів завідувач кафедри технології лісогосподарського виробництва, професор, доктор наук Гриб Володимир Макарович.
12. Багато нового і цікавого про світ флори нашої планети дізнались юні лісівники під час екскурсії до Центрального Ботанічного саду у м.Київ. З експозицією рослинного світу субтропіків і тропіків, колекцією орхідей і азалій ознайомив завідуючий відділом дендрології, доктор біологічних наук Клименко Юрій Олександрович який є також і науковим керівником багатьох дослідницьких робіт вихованців учнівського лісництва. . Зустріч продовжилась спілкуванням із завідуючим відділом дикої флори, доктором біологічних наук, професором Мельником Віктором Олександровичем.
13. Навчальні заняття з оволодіння «Основами лісівництва» проводять й провідні спеціалісти лісгоспу в кабінеті учнівського лісництва.
В «День знань про ліс» лісничий Дорогинського лісництва Стукал Олександр Михайлович навчає користуванню мірною вилкою, висотоміром, бусоллю, теодолітом; розповідає про запровадження у лісову галузь інноваційних технологій, користування КПК для обліку деревини. Проводить екскурсію по Дорогинському лісництву «лісники відкривають двері».
14. Кабінет учнівського лісництва постійно поповнюється цікавими експозиціями про ліс як живий організм. Цього року виготовили серію декоративних виробів «Дерева мого краю» із полімерної глини. Учнівське лісництво має свою історію і традиції. Створене у 2004 році воно має на своєму рахунку чимало здобутків. Портрети юних лісівників, чий вклад особливо вагомий, розмістили на стенді «Дерево пошани». Увічнити внесок у розвиток учнівського лісництва. Скидаючи шапку перед видатними лісоводами-науковцями, які уславили вітчизняну лісівничу науку, створили стенд «Вчені-лісоводи»
15. Напередодні Всесвітнього Дня лісу беремо участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Відтворимо ліси разом». Для участі у цьому заході подаємо тези з питання організації і поліпшення ефективності роботи учнівських лісництв для друку інформаційному збірнику НЕНЦ, готуємо тематичну виставку «Лісовідтворення. Пошуки молоді». Захід Минулого року Дорогинському учнівському лісництву випала честь відкривати конференцію.

Більш фото https://www.facebook.com/groups/1700181780269255