Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

У Держлісагентстві України шукають шляхи залучення міжнародної допомоги

У Держлісагентстві України шукають шляхи залучення міжнародної допомоги

У Державному лісовому агентстві України днями відбулася нарада за участю керівництва відомства, фахівців, а також представників міжнародних організацій та громадських структур щодо узгодження тематики та напрямків залучення міжнародної фінансової допомоги для вітчизняного лісового господарства.

За словами заступника Голови Держлісагентства Володимир Бондаря, питання міжнародної допомоги лісам України є дуже важливим з точки зору вирішення питання фінансування, а також реформування політики галузі та її майбутнього розвитку. Він наголосив, що шляхи вирішення питання залучення донорської допомоги мають бути різними – потрібно використовувати всі можливості. Основним завданням є визначення конкретних напрямків фінансування лісової галузі – щоб оцінити доступність міжнародного фінансування. Саме над цим й працювали експерти на згадані нараді.

За словами завідувача сектору міжнародних відносин, науки та зв’язків з громадськістю Держлісагентства Любові Полякової, у 2015 році були переглянуті міжнародні домовленості ООН щодо лісів. Зокрема, запроваджена глобальна мережа сприяння фінансовій підтримці лісового господарства. У рамках цієї мережі можливе отримання підтримки на розробку стратегії мобілізації фінансових ресурсів для лісового господарства та розробка 1-2 проектних пропозицій для подачі донорським організаціям.

У 2016 році Держлісагентство звернулось до секретаріату Форуму ООН з лісів із відповідним запитом, який був схвалений. У грудні 2016 року був проведений тренінг для фахівців системи Держлісагентства щодо підготовки проектних пропозицій, а у січні-березні 2017 року проведено картування можливих джерел фінансової підтримки для України.

Державне лісове агентство України вже звернулося в офіс ООН з проханням допомогти розробити стратегію фінансової підтримки лісової галузі в Україні. Така робота вже проводиться.

«Є кілька складових нашої допомоги. По-перше, за запитом – розробка стратегії залучення фінансової допомоги. По-друге, допомога Україні у створенні проектної заявки та в обранні фонду. Зараз ми в Україні працюємо над цим. Нам треба дивитися на всі можливі джерела фінансування. Вони діляться на міжнародні суспільні, міжнародні приватні, внутрішні суспільні та внутрішні приватні фонди, а також – на змішані. До вибору фонду треба підійти обдумано, адже те, що можуть фінансувати суспільні фонди, не можуть приватні і навпаки. Перше завдання – зробити картування наших потреб і подивитися наскільки ми можемо залучати ці фонди комплексно», – наголосив представник Секретаріату Форуму ООН з питань збереження лісів Бенджамін Сінгер.

За словами міжнародного консультанта Форуму ООН з лісів Юргена Блазера, сьогодні Світовий банк визнає Україну країною із перехідною економікою, вона включена до країн із середнім рівнем розвитку – і це є проблемою з точки зору залучення коштів, бо звужує можливості. «Треба бути активним у темах, які стосуються охорони довкілля, збереження лісів, зміни клімату та розвитку зеленої економіки – з точки зору міжсекторальної взаємодії. Вважаю, що можливості України – у співпраці із Глобальним екологічним фондом та Зеленим кліматичним фондом. Надійним партнером є ЄС, при цьому великі можливості є у транскордонному співробітництві на заході України у рамках співробітництва з ЄС. Але стратегія розвитку фінансування не може бути поза національною стратегією розвитку лісового господарства», – сказав він.

Вітчизняні фахівці та експерти ООН наголосили на важливості транскордонного співробітництва України у вирішенні глобальних проблем. Наприклад, сьогодні міжнародні донори фінансують програму зі збереження Чорного моря, у якій беруть участь вісім країн, у тому числі, й Україна. Отже, для оформлення конкретної заявки, Україні слід визначитися із напрямком фінансування, а це, найімовірніше – відновлення лісових ландшафтів, збереження лісостепових смуг (степова територія тягнеться від Алтаю через Україну і до Угорщини).