Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Уряд схвалив законопроект про зміни до Лісового кодексу України

Уряд схвалив законопроект про зміни до Лісового кодексу України

18 травня 2017 року на засіданні Уряду схвалено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 38 Лісового кодексу України» в частині повноважень Кабінету Міністрів України щодо затвердження Санітарних правил у лісах.

Прийняття законопроекту Верховною Радою України дозволить чітко розподілити повноваження органів виконавчої влади у частині прийняття відповідних нормативно-правових актів щодо здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та забезпечення сприятливих умов для підвищення стійкості, продуктивності деревостанів, збереження їх біорізноманіття, оздоровлення, посилення захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших корисних функцій.

Зазначимо, що минулого року були прийняті нові Санітарні правила у лісах України, розроблені робочою групою при Держлісагентстві.

У нових Санітарних правилах удосконалено механізм призначення та здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах, передбачено обмеження, а на окремих ділянках лісу природно-заповідного фонду і навколо місць гніздування рідкісних хижих птахів – повну заборону проведення санітарних рубок, запроваджено більш жорсткі критерії щодо принципів лісогосподарювання, які сприятимуть стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття.

Вимоги нових Санітарних правил дають можливість максимально зменшити площі суцільного вирубування дерев, які застосовуються лише за умови безповоротного пошкодження лісів стихійними факторами непереборної сили (пожежі, вітровали, буреломи, масове всихання тощо) з обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках. Передбачені цими Правилами нормативні приписи зобов’язують інформувати громадськість про стан лісових насаджень та забезпечують прозорість прийняття рішень щодо підстав планування і правомірності призначення у них відповідних санітарно-оздоровчих заходів.


З повагою

прес-служба Держлісагентства