Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Впровадження сучасних технологій у лісонасінній справі у ДП “Тетерівський лісгосп”

Висока якість насіння лісових порід є головним чинником відтворення високоякісних лісових насаджень. Для отримання насіння високої якості, повинен бути повний цикл від збору насіння із об’єктів постійної лісо насінної бази до його повної переробки з максимально можливим вилученням з неї насіння стандартних параметрів, з дотриманням технологій, що гарантують його високі посівні якості та придатність до тривалого зберігання. Сучасне лісівництво неможливе без новітніх ефективних технологій.

Для отримання якісного насіння сосни в лісгоспі створено та атестовано клонові лісонасіннєві плантації сосни звичайної загальною площею 23,6 га, які є джерелом отримання генетично покращеного насіння. В якості материнських використані плюсові дерева, які знаходяться в кращих насадженнях Поліської зони України. За результатами вивчення росту та плодоношення насіннєвих та клонових потомств на дослідних ділянках ДП «Київської ЛНДС» відібрано 60 клонів, які найбільш підходили нам в умовах Тетерівського лісгоспу.

До недавна в лісгоспі шишки перероблялись на устаткуванні Каппера-Гоголицина. В даний час, це застаріла технологія ХIХ століття, при якій не завжди дотримувався режим температури та при переробці насіння частково пошкоджувалось.
Всі сучасні шишкосушильні комплекси комплектуються сушильними шафами. З цією метою, спеціалістами лісгоспу було розроблено власний шишкосушильний комплекс, який дає можливість весь процес переробки шишок автоматизувати, зменшує при цьому витрати, збільшує вихід висоякісного насіння та зменшує тривалість сушіння до 18-24 години в залежності від режиму сушіння.
Спеціалістами лісгоспу розроблено механізм для отримання насіння з шишок та подальшого його обезкрилення, очищення від сміття та пошкодженного. Знеражене і вимите насіння просушується до 5-8% вологості. До цього насіння у нас зберігалось на складі в неконтрольованому температурному режимі, що з часом погіршувало його посівні якості. Лісгоспом були закуплені спеціальні холодильні камери для зберігання лісового насіння. Для зберігання насіння сосни оптимальна вологість насіння повинна бути близько 6%, температура в холодильній камері близько -2-4°С. Особливо згубним для насіння є коливання температури почергово плюсова та мінусова температура. При таких умовах насіння дуже швидко втрачає свою всхожість. Зберігається воно в спеціальних бутлях та каністрах, які закриваються герметично. Насіння в таких умовах здатне довго зберігати свої посівні якості.

В структуру комплекса з переробки, зберігання насіння та вирощування садивного матеріалу лісових порід ДП «Тетерівський лісгосп»
входять:
– лабораторія по контролю за якістю лісового насіння;
– приміщення для переробки та стратифікації насіння;
– приміщення для зберігання лісового насіння в контрольованих умовах;
– приміщення для зберігання та переробки шишок хвойних порід, жолудів дуба;
– розсадник для вирощування сіянців в контрольованому середовищі.

В 2016 році на площі 5530 м2 було вирощено 4609 тис.шт стандартного посадкового матеріалу 22 видів дерев та чагарників, із яких сосни звичайної 4013 тис.шт.
Потужності комплексу з переробки, зберігання насіння та вирощування садивного матеріалу лісових порід дозволяють проводити своєчасну переробку лісонасіннєвої сировини та вирощування стандартного садивного матеріалу в обсягах, які перевищують щорічну потребу підприємства.