Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Вищедубечанський лісгосп” Як, щ Ви заблукали в лісу

ЯКЩО ЗАБЛУКАЛИ У ЛІСІ

У ліс ходять багато людей: грибники, мисливці або просто любителі природи. Часто, захопившись лісовими стежками або пейзажами, заходять далеко углиб лісу. Ніхто не захищений від нещасного випадку на лоні природи. Заблукати в лісі може навіть досвідчена людина. Тому лісівники ДП «Вищедубечанський лісгосп» надають декілька простих правил поведінки, коли ви потрапили у таку скрутну ситуацію:

Зібравшись до лісу, візьмість з собою максимально заряджений мобільний телефон, попередьте про це родичів та ніколи не змінюйте намічений маршрут. Тоді, якщо з вами щось трапиться, рятувальникам легше буде вас відшукати.

Зберігайте спокій та уникайте паніки. Якщо ви панікуєте – думати логічно неможливо.

Спробуйте голосом покликати на допомогу знайомих або людей, які можуть знаходитись в лісі крім вас.

Негайно зупиніться і присядьте. І не робіть більше жодного кроку, не подумавши. Думати можна тільки про одне: як дістатися того місця, звідки починається знайомий шлях.
Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтесь простежити до неї дорогу. Якщо це не вдається, пригадайте знайомі орієнтири, найкраще – залізницю, судноплавну ріку, шосе. Прислухайтеся. При відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте “на воду” – униз за течією. Струмок виведе до ріки, ріка – до людей. Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися.

Знайдіть закопаний лісогосподарський стовпчик, на затесаній щоці якого ви прочитаєте інформацію (квартал, виділ, вид рубки, рік проведення заходу).

Знайдіть квартальну просіку, йдіть по ній до найближчого квартального стовпа, на щоках якого написані номери кварталів. Щока з номером кварталу направлена вбік його центру. Нумерація кварталів, зазвичай, збільшується з півночі на південь і з заходу на схід.

Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду. Незагашене вогнище може стати причиною лісової пожежі.

Правильно користуйтесь вогнем. Він є одним з основних засобів виживання в лісі. За допомогою вогню ви можете зберегти тепло, сушити одяг і подавати сигнали. Та дотримуйтесь Правил пожежної безпеки в лісах України.

Ніколи не пийте воду з річок та озер. Найбільш надійні джерела води – струмки. Поблизу місць, де ви побачите мертвих рибу чи тварин, взагалі не можна навіть руки мити.
Будьте обережні: у лісі може бути болотиста місцевість – обходьте її. Болотною водою також не можна користуватися. Поблизу болота, як правило, водиться багато гадюк.

Пам’ятайте: збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння ними, ніколи не куштуйте незнайомих грибів; ніколи не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях – отруйні.

Уникайте диких тварин. Пам’ятайте, що небезпечними можуть бути і лось, і олень, і лисиця – у людей і тварин близько 150 спільних хвороб. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або коли захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту вогонь або стукати палицею об дерево. Уникайте додаткових неприємностей з тваринами, особливо у нічний час, – ніколи не залишайте їжу у вашому наметі або поряд з місцем вашого відпочинку покладіть її на дерево; недоїдки закопайте подалі від місця відпочинку.

Будьте обережні при зустрічі зі зміями. У випадку зміїного укусу терміново видушіть з ранки краплі крові з отрутою та висмоктуйте впродовж півгодини, весь час спльовуючи. Цього не слід робити при наявності ранок на губах та у роті. Потім необхідно накласти щільну пов’язку вище місця укусу та негайно дістатися до лікарні.

Якщо ви опинилися біля поламаних дерев – не затримуйтесь. Вони спираються одне на одне і можуть впасти, особливо під час вітру.

Не ховайтеся під високими деревами та не залишайтеся на відкритій галявині під час зливи з блискавкою, бо блискавка може вдарити у найвище місце.

Також лісівники ДП «Вищедубечанський лісгосп» звертаються до всіх громадян під час відвідування лісу не засмічувати його та дотримуватись Правил пожежної безпеки в лісах України, у випадку виявлення лісової пожежі або якщо ви заблукали повідомити у лісгосп (050-370-00-79) або службу порятунку (101).