Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Димерський лісгосп” Небезпечні жителі лісу

Небезпечні «жителі» лісу

Ось і настала золота осінь. Найбільш красива та мальовнича пора року. Осінь любить жовті, червоні, помаранчеві фарби, а як любить вона обсипати все золотом ! Ліс гарний в будь-яку пору року, і гуляти по ньому завжди приємно і цікаво. А осінній ліс надзвичайно гарний. Тому і не дивно , що навіть восени в лісі багато гостей, які шукають гарного настрою та яскравих вражень.
Але потрібно пам’ятати під час таких прогулянок про обережність. Особливо у густих старих лісах. Адже саме в таких лісах живуть шершні. Останнім часом почастішали випадки, коли людина вмирала після одного-єдиного укусу шершня, оси або бджоли. Це відбувається, якщо виникає алергічна реакція організму на отруту, а частіше від необізнаності наших громадян в питанні першої допомоги та правильному поводженні в таких випадках. Отрута шершня вражає кровоносну систему, знижуючи внутрішньосудинний тиск і зменшує швидкість кровообігу. Шершні прикріплюють свої „паперові” гнізда до гілок дерев або будують їх у розколах та дуплах. Важливо знати , що нападають вони тільки в дуже роздратованому стані, тому не варто навмисно їх турбувати.

Жалить шершень досить боляче порівняно з бджолами. Причина тому – значний розмір тіла і немаленький розмір жала. Перша реакція на укус найчастіше проявляється в почервонінні ділянки шкіри, яке нерідко супроводжується набряком і навіть опіком. Через дві-три години людина може відчути на собі подальші ознаки інтоксикації у вигляді нудоти, підвищенні температури тіла, запамороченні, ознобі та підвищеному потовиділенні. Нездужання може виникнути у всіх людей в більшій чи меншій мірі. У дітей та осіб, що мають схильність до алергії, як правило, наслідки укусу більш яскраво виражені. Досить небезпечні укуси шершня в голову і великі судини, через які отрута швидко поширюється по організму і доходить до головного мозку, а потім швидко поширюється по всьому організму.
Лісівники Державного Підприємства « Димерське лісове господарство» не з чуток знають , яку небезпеку несуть з собою укуси шершнів. І саме тому хотіли б нагадати всім мешканцям нашого району основні правила першої допомоги при укусі шершнів.

Важливо відразу після укусу відійти на безпечну відстань і уважно оглянути місце укусу. Хоч шершні не залишають жало, в шкірі може залишитися його частина. Якщо це сталося, потрібно обережно видалити жало. Щоб уникнути зараження небезпечними інфекційними захворюваннями необхідно промити місце укусу милом і обробити спиртовмісним дезінфікуючим розчином. Якщо людина вперше зіткнулася з укусом шершня, лікарі радять прийняти антигістамінний препарат, щоб уникнути розвитку алергічної реакції та її наслідків.

За медичною допомогою обов’язково слід звернутися, якщо: самопочуття потерпілого різко погіршується, місце укусу червоніє і набрякає, сталося кілька укусів, постраждалий схильний до алергій різного роду. Ні в якому разі не можна сильно натискати на місце укусу в спробі вийняти жало та розтирати ужалене місце – таким чином отрута розподілитися по сусідніх тканинам .
Шановні відвідувачі лісу, пам’ятайте : головне – не втрачати час. Якщо ви помітили, що ваш стан різко погіршується, то необхідно якомога швидше викликати швидку допомогу. Адже, як відомо, краще можливі наслідки попередити, ніж лікувати.

Директор ДП «Димерське лісове господарство» В.І.Глущенко