Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

Держлісагентство: Питання лісової галузі потребують комплексного вирішення на законодавчому рівні

Вчора заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар взяв участь у круглому столі «Мораторій на експорт лісу: результати та перспектива», який відбувся у конференц-залі Верховної Ради України.

У заході також взяли участь народні депутати України, виробники, експерти, громадськість та представники бізнес-асоціацій.

«Питання мораторію на експорт деревини не вирішує основні питання лісової галузі, такі як незаконна вирубка лісів, запровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів, фінансування лісогосподарств південних та східних регіонів. Ці питання галузі потребують комплексного вирішення на законодавчому рівні», – зазначив Володимир Бондар.

Окрім того, заступник Голови Держлісагентства звернув увагу на боротьбу з незаконною вирубкою лісу. За його словами, вже набули чинності нові Санітарні правила в лісах України, якими жорстко обмежується здійснення суцільних санітарних рубок. Також відкрито дані про здійснення всіх видів рубок та лісорубні квитки. Ця інформація розміщується на сайтах облуправлінь та лісгоспів.

«Держлісагентством розроблений та надісланий на погодження законопроект, який передбачає посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу. Зокрема, відбудеться значне збільшення штрафів для «чорних лісорубів» та посадових осіб, дії яких призвели до незаконної вирубки лісу. Кримінальна відповідальність разом із конфіскацією майна буде встановлена до осіб, які незаконно рубають ліс, проводять операції із незаконно добутою деревиною», – повідомив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства зазначив, що боротьба з незаконними рубками напряму пов’язана з питанням запровадження електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів.

«Електронний облік відбувається лиш в суб’єктах лісогосподарювання, які підпорядковані Держлісагентству, а це 73% лісів, а інші 27% – не охоплені електронним обліком», – повідомив Володимир Бондар.

Він зазначив, що за статистикою саме в цих лісах фіксується найбільше незаконних вирубок, у наслідок чого відбувається реалізація «чорного лісу», в тому числі через контрабанду.

«Держлісагентством розроблено положення про єдину державну систему електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів, відповідний проект постанови знаходиться на етапі погодження. Але це питання також потребує врегулювання на законодавчому рівні», – зазначив Володимир Бондар.

Також заступник Голови Держлісагентства розповів про проблему недофінансування галузі.

«Однією з основних проблем галузі залишається питання фінансування лісогосподарств південних та східних регіонів, які через відсутність фінансування не здатні здійснювати свої функції. Потрібно розуміти, що ліси в цих регіонах виконують захисну та екологічну функції, і вони найбільше страждають від пожеж. Тому фінансування передусім потрібне для охорони, захисту та відновлення лісових масивів», – зазначив Володимир Бондар.

Заступник Голови Держлісагентства закликав присутніх спільними зусиллями конструктивно працювати над вирішенням проблемних питань галузі.