Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Білоцерківський лісгосп” Про що розкаже гілка дуба?

Про що розкаже гілка дуба?

У насадження ДП „Білоцерківське лісове господарство” головною лісоутворюючою породою є дуб звичайний. З початком вегетації дубових деревостанів розпочинається і розвиток інших учасників біоценозу листяного лісу. Перш за все мова піде про комах-листогризів, основним компонентом раціону яких є листя дуба.

Лісовою охороною лісгоспу для відстеження стану, щільності та локалізації популяцій масових шкідників – листогризів проводиться плановий рекогносцирувальний нагляд. У весняний період (квітень-травень) обстеження спрямовані на шкідників ранньо-весняного комплексу (РВК) у листяних насадженнях семи лісництв господарства. Обстеження проводяться по заздалегідь створених

маршрутних ходах (фото 1) з урахуванням видового складу та біології комах – шкідників. До основних шкідників РВК у листяних насадженнях відносяться листовійки: зелена дубова листовійка, глодова, розанна і інші та п’ядуни: зимовий п’ядун і п’ядун – обдирало (фото 11, 12). У період травня при рекобстеженні присутність зазначених вище комах у кроні дерев можна виявити за кількома ознаками:
а) наявність калу на траві, павутинні, свіжих пнях, лісових дорогах, мінералізованих смугах, каломірних майданчиках (фото 2, 3);
б) пошкодження листя характерне для листовійок (сигароподібне скручування, фото 4, 5, 6);
в) дефоліація, спричинена частковим або повним об’їданням листкових пластинок.
Слід зазначити, що у кінці квітня-початку травня поточного року листя дуба (а також ясена, горіха) зазнало термічних опіків , які візуально відрізняються від пошкодження шкідниками і складають сумарний % дефоліації на період обстеження.

При детальному обстеженні пошкодженого листя фахівцями відділу лісового господарства поодиноко виявлені шкідники-листогризи на личинковій стадіїї розвитку у фазі активного живлення та у кількості, що перебуває у межах природнього фону. Крім того на листі дерев і лісовій підстилці зафіксована присутність комах-ентомофагів ( жужелиці та їздці ), які регулюють чисельність комах-листогризів природним шляхом.

Підготував провідний лісопатолог
ДП «Білоцерківський лісгосп»
А.Губрій

Детальніше www.facebook.com/photo.php