Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Димерський лісгосп” Любов до лісу збереже його!

Любов до лісу збереже його!

Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпо¬чинку, проте, йому самому потрібна безкорислива допомо¬га. Він не може сам захистити свої багатства або поставити лічильники. Таким «лічильником» повинна бути наша совість.

На превеликий жаль, ще є люди, які вважають, що в лісі все дозволено: можна розводити багаття, залишати сміття, ламати дерева, топтати, рвати і знищувати рослинність. Їх не турбує те, що на місці розведеного багаття вигоряє не тільки рослинність, а й земля, на якій нічого не росте протягом трьох-чотирьох років. У деяких місцях масового залишаються в середньому 5-10 слідів від вогнищ. Навколо них -обламані гілки, пошкоджені вогнем дерева, зарубки і написи на деревах, папір, консервні банки, поліетиленові мішки тощо. У місцях масового відпочинку, зокрема в зелених зонах міст, скрізь чути звуки автомобілів відпочивальників, а птахи тікають звідти і не можуть виводити пташенят. А там, де немає птахів, розмножуються шкідники, які завдають лісу ве¬личезної шкоди.

Часто до лісу приходять люди, які не зна¬ють правил поведінки в ньому, їхня любов до лісу лише споживацька. Ось чому велике значення має поширення серед населення, насамперед учнів, знань про ліс та про поведінку в ньому. Чим краще знатимуть вони ліс, тим свідоміше любитимуть його, дбатимуть про нього.

Величезної шкоди лісам завдають лісові пожежі. Це страшне лихо не тільки для деревної рослинності, але й для всього живого. Основна причина їх виникнення — по-рушення протипожежних правил відпочивальниками , які перебувають у лісі. Гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка і верхній шар грунту. За кілька хвилин вогонь може знищити те, що виросло за кілька десятиріч. Пожежа завдає величезної шкоди навіть тоді, коли вона поширюється лише по землі і не пе¬реходить на крони дерев. При цьому горить лісова підстил¬ка, гинуть корисні комахи і мікроорганізми. Вогонь ослаблює дерева. На них нападають шкідники, і з часом дерева гинуть.

Працівники ДП «Димерське лісове господарство» попереджають: в лісі, зокрема в суху погоду, слід суворо дотримуватись протипожежних правил. У зелених зонах міст і селищ вогонь розкладати не дозволяється. У суху погоду ,а зокрема ,в пожежонебезпечний період забороняється навіть відвідувати хвойні лісонасадження. Саме для цього лісівниками ДП «Димерське лісове господарство» встановлено попереджувальні знаки та шлагбауми перед заїздом в лісонасадження, влаштовано спеціальні протипожежні смуги. Для своєчасного виявлення пожеж у лісах застосовується авіапатрулювання і наземна охорона лісів, збудовано спостереж¬ні вежі,обладнані телевізійними системами спостереження.

Адже розумне користування дарами природи-невід’ємне право людини. Проте неприпустимо знищувати і пошкоджувати дерева. Не бездумне споглядання природної краси, а глибоке й свідоме розуміння її явищ і зв’язків між ними-ось завдання кожної культурної людини.

Директор ДП «Димерське лісове господарство»
В.І.Глущенко