Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Фастівський лісгосп”. Дорогинське учнівське лісництво

Дорогинські ліси

Тут вітер у берези розчісує косу,
метелики спивають пелюсткову росу,
а сосни міднокорі — до сонця ближче всіх,
стоїть наше село в обіймах лісових.
Жук С.М.

В Дорогинці люблять ліс. І це недаремно, адже з прадавніх часів люди селились в лісистій місцевості. Козак Дорош, від імені якого походить назва села, обрав для поселення місцину з багатовіковими дубами і соснами. Дрімучі ліси давали прихисток від ворогів, забезпечували медом, воском, дичиною, грибами, ягодами. Люди полювали на лосів, ведмедів, турів, вепрів, бобрів, оленів, зубрів, білок, вовків, а також на тетеруків, рябчиків і водоплавну птицю. Медом, шкірами, хутром, воском платили данину князеві.

У кінці ХVІ сторіччя у Дорогинці була збудована церква Архістратига Михаїла. Оскільки село оточували велетенські дуби і сосни, то побудували її з дерев, що росли навколишніх лісах. . В 70-х роках минулого століття цю унікальну церкву перенесли до Музею народної архітектури та побуту в с. Пирогове, де вона стала центром музейного життя. Церква Архистратига Михаїла була перевезена в Музей у розібраному вигляді. Коли вирішили перемістити церкву в Музей народної архітектури та побуту, вчені виїхали в Дорогинку, ретельно вивчили споруду, потім обережно розібрали і на кожну частину нанесли свій порядковий номер. Пізніше, в Пирогові, витвір українських зодчих скрупульозно зібрали у відповідності з номерами, відновили старі елементи будови, надали церкві її первісного вигляду і обробили спеціальними консервуючи ми розчинами для зберігання. Вихованці Дорогинського учнівського лісництва, нинішнього літа побували у музеї Пирогово. На власні очі побачили унікальний дерев’яний іконостас, що зберігся з тих давніх часів, торкнулись древніх стін церкви, в якій і сьогодні проводяться богослужіння.

За часів Голодомору 1932-33 років населення виживало завдячуючи дарам, які давав ліс. З нетерпінням очікували перших грибів, ягід, добували з дупел мед, відшукували їстівні корінчики, трави.

В роки Великої Вітчизняної війни ліс став рідною домівкою і надійним спільником партизанському загонові, який очолив Грисюк А.С. Фашисти боялись лісу, бо за кожним деревом їм ввижався оборонець України. Ліс вселяв у нападників почуття невпевненості. Багатовікові дуби-гіганти, велетенські сосни, які ще й досі збереглись на території лісництва – німі свідки цих історичних подій і якби вони вміли говорити, то багато б розповіли про минувшину.

Звичайно, ліси сьогодні не такі, як були тисячі років тому назад. Багато лісових площ розорано і їх попередні площа зайняті сільськогосподарськими угіддями. Називати сьогодні ліс тільки природним багатством можна лише умовно. Вони такий же результат людської праці, як і сади, городи. Всі ліси, які зростають на території Дорогинського лісництва – рукотворні.

Природа є невід’ємною часткою нашого існування. Вона допомагає нам розуміти життя. Так будемо ж людьми, що ростять ліс!

Детальніше www.facebook.com/photo.php

Грисюк Олександр,
вихованець Дорогинського учнівського лісництва
ДП «Фастівське лісове господарство»