Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Димерський лісгосп” Суха осінь – пожежонебезпечний період

Суха осінь-пожежонебезпечний період

Восени ліс перетворюється і наповнюється таємничістю. Кожне дерево і кожна травинка по-своєму неймовірні. Так берези, які кожен день міняють колір листя протягом усього осіннього періоду і аж до останнього листочка на дереві, стоять жовто-зелені. У той час як красені клени грають усіма барвами: від жовтого до червоного, від брудно зеленого до яскраво оранжевого. Кожен, хоч раз у житті, приносив додому кленовий букет ,який може позмагатися з будь-яким квітковим букетом. На тлі жовто-червоного листя стоять сосни і ялини, які повертають своїм голочкам насиченість кольору після виснажливого літа.

Тихі задушливі вересневі дні ще теплі, наче літні. Та подих осені вже відчутний у вечірній нічній прохолоді. Нерідко початок вересня дивує своїм теплом, яскравістю, здається, літо повернулося. Сонце ще довго сяє на ясному небосхилі, але воно вже не таке гаряче, як влітку, а ніжно-ласкаве, лагідне. Повітря прозоре й легке , в ньому далеко чути кожен звук.
Зважаючи на суху осінь, у лісонасадженнях ДП «Димерське лісове господарство» залишається високий рівень пожежонебезпеки.

Лісова пожежа – це величезне лихо. Утім, їх було б набагато менше за умови екологічного виховання відпочиваючих в лісових масивах. Дуже часто люди навіть не задумуються про можливі наслідки своїх незаконних вчинків, навіть у особливо небезпечний період, коли є велика небезпека виникнення лісової пожежі і діє заборона на розведення багаття в лісових угіддях.Засміченням довкілля посилюють пожежонебезпечну ситуацію. Спека, відсутність опадів призводить до всихання трав’яної рослинності. Навіть незначний подих вітру може погнати вогонь у ліс і лихо неминуче.

Головним в охороні лісів від пожеж є суворе дотримання відпочивальниками правил поведінки у лісі. Усі, хто буває в лісі, повинні знати правила гасіння пожежі. При виникненні низових пожеж вогонь збивають гілками листяних порід, засипають землею, заливають водою. Кожен, хто помітить вогонь у лісі, повинен негайно вжити заходів для його локалізації. Якщо зробити це власними силами неможливо, слід звернутись до найближчого лісництва,або повідомити в поліцію чи МНС.

З метою запобігання виникнення та недопущення лісових пожеж звертаємося до жителів району з проханням утриматись від відвідування лісів та лісонасаджень, обережно поводитись з вогнем, дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах. Не розводьте вогнища у недозволених місцях, не паліть у лісі,бо недбало кинутий недопалок може стали причиною великої біди.

Насамкінець хочемо нагадати народну мудрість: «З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи». Будьте пильні, адже від цього може залежати ваше життя і життя оточуючих! А у випадку небезпеки – негайно телефонуйте за номером «101».

Директор ДП «Димерське лісове господарство» В.І.Глущенко