Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

ДП “Макарівський лісгосп” У ЛІСАХ МАКАРІВЩИНИ ВИСОКА ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА!

У ЛІСАХ МАКАРІВЩИНИ ВИСОКА ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА!

Одним з найбільших лих для лісу є лісова пожежа. Згубна стихія, зародившись від маленької іскри, щосекунди збільшуючись в розмірах, знищує на своєму шляху в лісі все, що здатне горіти. Якщо своєчасно не втрутитися та не побороти лісову пожежу, то значних збитків, як матеріальних так і екологічних, не уникнути. Від пожежі страждають не лишень дерева та трава, а й лісові мешканці – звірі, птахи, комахи. Велика неконтрольована лісова пожежа часто несе загрозу навіть людям та їх помешканням.

Проблеми пожежної безпеки в лісах актуальні щороку, от і цьогоріч в лісових масивах ДП «Макарівський лісгосп» вже сталося 6 випадків загорянь, низовим вогнем пройдено 1,66 га. Працівники нашого лісгоспу роблять все можливе, аби захистити ліси підприємство від «червоного півня». З 1986 року в лісгоспі створена і функціонує лісова пожежна станція, завдання якої своєчасно та ефективно виявляти та ліквідовувати лісові пожежі на підприємстві.
На даний час вона оснащена двома протипожежними вежами з телевізійними системами раннього виявлення лісових пожеж, чотирма пожежними автомобілями, пожежним модулем та двома мобільними пожежними ємкостями з мотопомпами, а штат складається з шістнадцятьох працівників.

Значну роботу проведено лісовою охороною лісництв по профілактиці та попередженню випадків виникнення пожеж в лісах. Зокрема, проведено влаштування 350 км мінералізованих захисних смуг вздовж автошляхів та навколо насаджень з підвищеною пожежною небезпекою, проведено 1000 км догляду за вже створеними мінсмугами, перекрито шлагбаумами 150 позапланових лісових доріг, встановлено 120 попереджувальних протипожежних знаків та плакатів.
Роботи з профілактичних протипожежних заходів лісівниками району продовжуються і на даний час. Крім того, кожного вихідного та святкового дня територією лісгоспу проводять патрулювання на автотранспорті підприємства спеціальні рейдові бригади, метою даних рейдів є контроль за протипожежною ситуацією в найбільш відвідуваних населенням лісових масивах, лісових насадженнях вздовж автошляхів та шпилькових молодниках.

Однак, усі перераховані вище зусилля будуть марними, якщо кожна людина, яка відвідує ліс, не проявить до питань лісової пожежної безпеки часточку уваги, розуміння та порядності. Майже сто відсотків пожеж у лісі виникають з вини людини, саме людська недбалість та байдужість, а часто і умисні дії, стають причиною знищення вогнем гектарів лісу та спричиняють тисячні збитки для держави.

Лісівники ДП «Макарівський лісгосп» звертаються до кожного жителя нашого району, шановні земляки, на даний час в усіх лісах України діє пожежонебезпечний період, тож відвідуючи ліс будьте обережні та дотримуйтеся ряду простих, але дієвих правил. Впродовж пожежонебезпечного періоду в лісах заборонено:
• розпалювати багаття та використовувати відкритий вогонь;
• спалювати поблизу лісу стерню, сміття, горючі відходи, очерет, опале листя тощо;
• курити, кидати в лісі непогашені сірники, недопалки, крім обладнаних для цього місць;
• заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та механізмів, за винятком використовування для лісогосподарської мети;
• залишати у непередбачених місцях ганчір’я, просочене мастилом, бензином, гасом тощо, а також інші горючі матеріли;
• заправляти паливні баки під час роботи двигуна;
• експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною або іскрогасною системами;
• використовувати під час полювання пижі із горючих і здатних до тління матеріалів;
• заборонено випалювати траву та інші рослинні залишки.
Якщо ж ви помітили лісову пожежу, подзвоніть за телефонами 101 або 6 – 01 – 36 та повідомте про неї. Дисциплінованість у лісі, свідома поведінка і суворе дотримання нескладних правил пожежної безпеки буде гарантією збереження лісів від пожеж. Це в інтересах кожного з нас!

Кондрацький Сергій
головний лісничий
ДП «Макарівський лісгосп»

Детальніше www.facebook.com/photo.php

За матеріалами газети “Макарівські вісті” №28 (10985) від 21.07.2017 р.