Kyiv Oblast and Kyiv Forestry and Hunting Management
Hot lines
State Agency of Forestry
Kiev Oblast and the Kyiv City Administration of LMG

У лісівників державного підприємства «Іванківське лісове господарство» завершується пора збору насіння, яка розпочалася ще наприкінці літа.

У лісівників державного підприємства «Іванківське лісове господарство» завершується пора збору насіння, яка розпочалася ще наприкінці літа.

Першими були зібрані насіння берези повислої, потім липи серцелистої, клена гостролистого, калини звичайної, айви японської, ясена звичайного.

Незважаючи на неврожайний рік, який супроводжувався затяжними літніми посухами та іншими несприятливими погодними умовами, лісівникам вдалося зібрати одну тону жолудів дуба звичайного і 500 кг жолудів дуба червоного.
У зимовий період збираємо шишки сосни звичайної. Плануємо в цей період зібрати в підрозділах ДП «Іванківський лісгосп» 25 тон шишок сосни звичайної, після переробки яких отримаємо близько 275 кг насіння сосни. Для добування насіння із шишок на підприємстві, у Феневицькому лісництві, діє стаціонарна шишкосушарка за принципом Каппера – Гоголіцина, в якій працює 6 барабанів для переробки шишок. Так один барабан забезпечує переробку за одне завантаження близько 120 кг шишок. Загальна завантаженість шишкосушарки складає приблизно 720 кг. За 3-5 днів, при дотриманні певного температурного режиму, шишки розкриваються і з них випадає насіння. Після висипання насіння потрапляє на решета, де ручним способом відокремлюється від крилаток. Крім того, у шишкосушарці – безвідходне виробництво. Розкриті, без насіння шишки не викидають, а використовують для опалення приміщення шишкосушарки.
Станом на 14,12,216 лісництвами вже зібрано і здано на переробку 14700 кг шишок сосни звичайної, з яких вже встигли переробити 4970 кг і було отримано54,7 кг насіння.

Зібране насіння наступного року буде висіяне у лісових розсадниках лісгоспу. А вже з розсадників, зміцнілі сіянці будуть використовуватись для створення та доповнення лісових культур.

Прес-служба ДП “Іванківський лісгосп”