Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Стан лісових культур – це важливий критерій оцінки роботи лісівників.

Для того, щоб саджанці основних лісоутворюючих порід гарно і швидко росли, за ними потрібно доглядати, особливо у перших 5 років, – до переводу у покриту лісом площу. Молодими культурами опікуються всі лісівники, починаючи від лісокультурниці, майстра лісу, закінчуючи інженером лісових культур, головним лісничим і директором.

Догляди проводяться практично цілий рік, але основний об’єм роботи припадає на період з квітня по жовтень. Знищуючи бур’яни, трав’янисту рослинність та поросль малоцінних порід шляхом прополювання, обкошування, обробітку міжрядь культиватором, лісівники створюють сприятливі умови для росту і розвитку лісових культур. Та хочеться зауважити, що ця справа не така вже й проста, адже потрібно враховувати багато різних факторів при догляді за саджанцями. Забур’яненість є причиною незадовільного стану та загибелі лісових штучних насаджень, але є випадки, коли трав’янисті рослини відіграють не лише негативну, а й позитивну роль (служать притіненням, являються підгоном для деревних порід у віці до 5 років, захищають від поїдання дикими тваринами та ін.).

В основному, догляди здійснюються  механізованим способом: трактором з культиватором КЛБ 1,7  і мотокосами «STIHL», під час яких в міжряддях видаляється рослинність, що заважає росту основним лісоутворюючим породам. При необхідності проводиться і ручне прополювання в рядку, особливо в перший рік зростання.

На сьогоднішній день вже проведено догляд за молодими культурами на площі 783 га.