Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Комахи-фітофаги

Періодично великі площі твердолистяних лісів Полісся зазнають дефоліації від гусениць п’ядуна зимового (Operophthera brumata) та п’ядуна-обдирала (Epirrita autumnata). Знання особливостей екології цих комах-фітофагів є важливою складовою практики лісозахисту, що надає можливості прогнозування їх розвитку та розробки своєчасних заходів боротьби.

У лісогосподарських підприємствах Київського обласного та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства проводяться обстеження,проводиться просторово-часова синхронність масового розмноження п’ядунів для виявлення спалахів п’ядуна зимового.

На території лісостанів Київського ОУЛМГ масового розмноження п’ядунів упродовж минулих років не відбувалось.

Спостереження за динамікою чисельності самок імаго п’ядуна проводять з використанням ловчих поясів. На пробних площах відбирають близько 30 дерев дуба ранньої форми, на яких знімають смугу верхнього шару кори на висоті грудей. На гладкокоре кільце наклеюють шар малярного скотчу, на який наносять клейову суміш. Було випробувано кілька різних клейових сумішей, але задовільні результати показала лише одна, розроблена у процесі випробувань, що складалась із 2 частин живиці та 1 частини солідолу. Решта сумішей загусали за пониження температури повітря нижче +5 °C. Динаміку льоту самців визначають за допомогою світлових пасток. Для статистичної оброблення результатів досліджень використовують програми Excel та Statistica 6.0.

Літ імаго продовжується до кінця листопада – початку грудня.

Про результати обстежень повідомимо після обробки результатів рекогносцирувальних та контрольних лісопатологічних обстежень, лабораторних аналізів лісопатологічного матеріалу, надійшовшого від лісогосподарських підприємств Київського ОУЛМГ.

Прес-служба КОУЛМГ