Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Крилате золото

Ми вже неодноразово розповідали про комплекс для вилучення з шишок сосни насіння ДП “Тетерівський лісгосп” і тепер хотілося б більш детально зупинитися на результатах, які вдалося досягти у цьому напрямку господарської діяльності.
Цього року, як і прогнозувалося, врожай соснових шишок на лісонасіневих плантаціях б’є всі рекорди і очікується в межах 20 тон. Перший урожай після закладання у 2006 році клонової лісонасіневої плантації, отримали уже в 2017 році. Він був відносно невеликим і складав 7 тон. Саме для якісної переробки шишок зібраних на цих плантаціях і дбайливого вилучення з них насіння без втрат посівних якостей на підприємстві було створено і введено в експлуатацію комплекс обладнання, окремі зразки якого на всіх етапах переробки від калібрування і висушування шишок до обезкрилення і знезараження насіння, запобігають його найменшому пошкодженню. Адже не для того закладались і доглядались плантації клонів кращих дерев регіону, щоб потім при використанні застарілих методів висушування і механічної переробки, грубо пошкодити отримане насіння і звести нанівець роботу науковців-селекціонерів. Застосовуючи новітнє обладнання, вдалося добитися високих показників якості насіння і підвищення відсотка виходу насіння з шишок. Так в перший сезон роботи обладнання вихід насіння з шишок склав 2,0 %, що є дуже високим показником і вказує на значну ефективність технологічного процесу. В природі шишки розкриваються перебуваючи в кроні дерева, а кожна насінинка наділена крильчаткою, яка ніби парашут сповільнює її падіння дозволяючи подалі відлетіти від материнського дерева. Така особливість насіння сприяє поширенню виду на нові території. В процесі ж штучного вирощування такі властивості стають непотрібними, тому в процесі переробки насіння обезкрилюється і очищується від крильчаток. Додаткові заходи з сортування та знезараження насіння, дозволяють значно підвищити його якість. Схожість контрольних зразків досягає 99,8%, а енергія проростання 90 %. У подальшому таке якісне насіння висівається в комплексі з вирощування сіянців в контрольованому середовищі, де створюються всі необхідні умови для швидкої появи дружних сходів та подальшого росту здорових сіянців. Якісне насіння з високою схожістю дозволяє точно розрахувати оптимальну норму висіву і ефективно використовувати площу посіву, досягати вихід сіянців сосни до 1000 шт з м. кв. Це в свою чергу дозволяє зменшити витрати підприємства на догляд за посівами. Об’єми вирощування сіянців за сезон в нашому комплексі сягають близько 4млн. шт., що повністю задовольняє потребу нашого підприємства у посадковому матеріалі для заліснення зрубів та доповнення лісових культур.
Ліс завжди був, є і буде багатством нашої країни. Дбайливе ставлення, вміле і грамотне господарювання – є запорукою збереження і примноження цього багатства. Але незважаючи на всі старання без якісного насіння неможливо виростити продуктивні, біологічно стійкі насадження, тому якісне насіння для лісової галузі то справжнє золото. Крилате золото.

Лісогосподарський віділ
ДП “Тетерівський лісгосп”