Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

29 вересня відбулася спільна українсько-білоруська прес-конференція на тему: «Катастрофічні наслідки «біологічної пожежі» в лісах на Поліссі: необхідні кроки вирішення проблеми масового всихання дерев»

29 вересня відбулася спільна українсько-білоруська прес-конференція на тему: «Катастрофічні наслідки «біологічної пожежі» в лісах на Поліссі: необхідні кроки вирішення проблеми масового всихання дерев»

В роботі прес-конференції взяли участь заступник начальника Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства Тарас Васьків, завідувач Сектору науки та міжнародних відносин Державного агентства лісових ресурсів України Любов Полякова, заступник Міністра лісового господарства Республіки Білорусь Леонід Дем’яник, Ігор Малашевич – начальник управління економіки та інвестицій Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь.

Останнім часом відбулося значне погіршення санітарного стану лісів, зокрема, соснових насаджень, значна частина яких практично втратила біологічну стійкість, що різко підвищує ризик масового розмноження шкідників і хвороб та деградації лісів. У 2017 році площі всихання соснових насаджень вже перевищили 140 тис. га і продовжують збільшуватись.

Відомо, що зміни кліматичних умов та аномально високі температури вегетаційного періоду останніх років, антропогенні навантаження, різке коливання ґрунтових вод та інші біотичні і абіотичні чинники призвели до істотного послаблення насаджень в лісах наших країн.

«Погіршення стану лісових насаджень в наслідок змін клімату та масового розмноження у сприятливих умовах короїдів і інших шкідників відмічається в усіх країнах Європи. Засилля шкідників у своїх лісах спостерігають в Білорусі, Польщі, Словаччині, Румунії, Німеччині та інших країнах. Це негативним чином відбивається на біологічній стабільності”, – заявила Любов Полякова.
Полякова нагадала, що раніше в Україні була проблема всихання смерек у Карпатах.

“Тепер уже всихає сосна на Поліссі. За шість місяців 2017 року обсяги всихання досягли річних обсягів 2016 року. А за перші два місяці вони перевищили на 36% показники 2016 року. Тобто проблема всихання лісів в Україні набуває вже загрозливого характеру”, – попередила вона.
Під час прес-конференції лісівники двох держав підкреслили необхідність розробки спільної стратегії та комплексу заходів щодо попередження та боротьби зі шкідниками і хворобами лісу в умовах зміни клімату з урахуванням транскордонного аспекту, а також проведення заходів з профілактики та боротьби з проблемою. Лісоводи двох країн наголосили, що потрібно разом робити рішучі кроки з оздоровлення соснових насаджень України, інакше існує загроза втрати соснових борів у недалекому майбутньому. Сьогодні відзначається тенденція переходу від локального всихання до всихання цілих масивів.

«Якщо на 1 вересня було зафіксовано 142 тис га лісів, які були вражені, то на 25 вересня така площа збільшилася вже до 150 тис. га., тобто 8 тис. за три тижні! Ця патологія і “біологічні пожежі” лісів вже стають фактично екологічною катастрофою”, – підкреслив перший заступник Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства Тарас Васьків.
За його словами, інформація про катастрофічну ситуацію вже передана президенту і прем’єру з метою ухвалення оперативних рішень для запобігання негативним наслідкам.

«Якщо говорити по Київській області, то найбільш пошкоджені соснові насадження в Іванківському районі площею 10 тис. га., у тому числі суцільних санітарних рубок на площі близько 1,5 тис. га, загальною масою 150 тис. кбм. Невчасне проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів призведе до подальшого збільшення площ всихаючих соснових насаджень. В Держлісагентстві створений оперативний штаб з метою моніторингу ситуації. На жаль існуюча законодавча база поки що не дозволяє нам вживати оперативних заходів, потрібні зміни в Санітарних правилах та інших нормативних документів»,- наголосив Тарас Васьків.

Заступник Міністра лісового господарства Республіки Білорусь Леонід Дем’яник відповідаючи на запитання представників ЗМІ зазначив, що діюче законодавство Республіки Білорусь дозволяє вчасно призначати та проводити санітарно-оздоровчі заходи в пошкоджених та розстроєних соснових насадженнях. Він підкреслив, що Миністерством лісового господарства розроблений Алгоритм проведення СОМ в соснових насадженнях.

« По состоянию на 1 сентября 2017-го усыхание сосны зафиксировано во всех лесхозах республики на площади 79814 га, около 4639 тыс. кубометров. На сегодня мы разработали уже 16 тыс. га усыхающих сосновых насаждений. Наши лесоводы каждый день ставят на учет дополнительные участки, и, по нашим прогнозам, к концу года эта цифра достигнет 20 тыс. га. Сегодня вся отрасль работает для реализации важной задачи — сохранения белорусского леса. Пик уже прошел, ситуация под контролем»,- розповів заступник Міністра лісового господарства Республіки Білорусь Леонід Дем’яник .

Нагадаємо, раніше лісоводи та науковці двох країн прийшли до висновку, що впоратись з проблемою збільшення чисельності стволових шкідників та масового всихання соснових деревостанів можна тільки шляхом забезпечення оперативного моніторингу соснових насаджень, постановки на облік, призначення та проведення санітарно-оздоровчих заходів. А факторы, які привели до лісопатологічним проблемам такого масштабу, мають бути всебічно вивчені з метою попередження подібних явищ у майбутньому.
Як повідомлялось, напередодні, представниками Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь та України підписано спільну заяву від Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь та Державного агентства лісових ресурсів України в рамках спільної сесії Комітету по лісу і лісової галузі ЄЕК ООН та Європейської лісової Комісії ФАО.

Прес-служба Держлісагентства

Детальнішеwww.facebook.com/photo.php