Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Відбулася Всеукраїнська науково – практична конференція “Відтворимо ліси разом”.

15-16 березня з нагоди Міжнародного дня Лісу під егідою Міністерства освіти і науки України (далі МОН України), Національного еколого – натуралістичного центру учнівської молоді МОН України (далі – НЕНЦ), Навчально – наукового інституту лісового і садово – паркового господарства Національного університету біоресурсів та природокористування України (далі НУБіП України), Державного агентства лісових ресурсів України (далі – Держлісагентство) за участі Товариства лісівників України та ГО “Спілка освітян України” відбулася Всеукраїнська науково – практична конференція “Відтворимо ліси разом”.

Учасниками конференції стали працівники установ лісового господарства, наукові та науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, профільних науково-дослідних установ, методисти та керівники учнівських лісництв позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, громадськість.

Перший день заходу проходив у стінах НЕНЦ.

На початку заходу з вітальним словом виступили:

Доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, старший науковий співробітник Інституту проблем виховання АПН України, директор НЕНЦ – Володимир Вербицький;

Світлина від Людмили Шрамкової.

Доктор сільськогосподарських наук, Академік Міжнародної академії інформатизації, Академік лісівничої академії наук України, Відмінник освіти України, Відмінник лісового господарства України, Заслужений діяч науки і техніки України – Петро Лакида;

Світлина від Людмили Шрамкової.

перший заступник начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, голова Київської обласної ради товариства лісівників України – Руслан Гузенко;

Світлина від Людмили Шрамкової.

 

завідувач сектору міжнародних відносин, науки та зв’язків з громадськістю Держлісагентства – Любов Полякова та ін.

Світлина від Людмили Шрамкової.

В програмі конференції розглядались питання: стратегії розвитку діяльності учнівських лісництв в Україні; нові європейські підходи щодо екологічної освіти молоді; реформування лісового господарства; причини та наслідки всихання деревостанів; інноваційних технологій ведення лісівничої справи в умовах збалансованого розвитку та ін.

Працювали дискусійні майданчики: “Національна політика та лісівництво України”, “Реалізація реформ в лісовому господарстві”, “Лісові екосистеми, як практична освіта”.

Наступного дня для учасників конференції свої двері гостинно відчинив НУБіП України.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Вітальне слово для учасників висловив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який, зокрема, зазначив важливість проведення спільних з Національним еколого-натуралістичним центром заходів, спрямованих на виховання екологічно орієнтованої молоді та залучення обдарованих учнів до науково-дослідницької, експериментальної, пошукової та винахідницької діяльності. Він зазначив , що Університет дає теорію пізнання, еволюцію розвитку людини. Навчання, пізнання та виховання – є комплексом задач, які успішно вирішує науково – педагогічний склад закладу. Він запевнив, що НЕНЦ завжди буде мати в лиці НУБіП України союзника у вирішенні задач з екологічного виховання шкільної та учнівської молоді.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України представив у своїй доповіді  заступник директора Віктор Свинчук, який детально ознайомив учасників конференції з історією та сучасністю нашого інституту.

Світлина від Людмили Шрамкової.

У конференції взяв участь завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, кандидат сільськогосподарських наук, професор Віктор Маурер. Він подякував керівникам учнівських лісництв за ту неоціненну роботу, яку вони проводять серед молоді, виховуючи наступне покоління лісівників. Віктор Мельхіорович наголосив на актуальності теми конференції – “Відтворимо ліси разом”, бо сьогодення диктує жорсткі умови для роботи лісової галузі України та зробив презентацію на тему – «Відтворимо ліси разом», Сучасний стан, проблеми та шляхи удосконалення відтворення лісів”.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Цікаву доповідь на тему – “Дендрофлора України та глобальні зміни клімату” зробив  Костянтин Маєвський – доцент кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП України. Він доповів про дендрофлору України в умовах змін клімату, зокрема наголосив про більш широке використання посухостійких деревних рослин інтродуцентів в лісовідновленні та садово-парковому господарстві, меліоративні заходи, а саме іригацію земель та створення нових лісомеліоративних насаджень, а також створення та випробування генетично модифікованих деревних рослин в лісовому господарстві.

Після обговорення виступів робота продовжилася в навчальних лабораторіях ННІ Лісового та  садово-паркового господарства НУБіП України проведенням семінарів-практикумів на тему: «Ботанічні сади – осередки охорони та відтворення біорізноманіття» (модератор Станіслав Слюсар) та «Примінення інтродуцентів для стійкості лісів в умовах змін клімату».

Підводячи підсумки директор НЕНЦ Володимир Вербицький зазначив, що Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України – сучасний провідний заклад позашкільної освіти, який координує діяльність 543 учнівських лісництв, та які на сьогодні стали однією з важливих форм організації трудового навчання і виховання і охоплюють понад 18 тис. учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти;  формують свідоме ставлення до праці, охорони природи, використання та відтворення лісових ресурсів рідного краю, вибору майбутньої професії. Юні лісівники активні учасники Всеукраїнських трудових акцій «Ліси для нащадків», «Юннатівський зеленбуд», «Майбутнє лісу в твоїх руках» та конкурсів «Парки-легені міст і сіл», «Юні дослідники МАН».

Також були внесені пропозиції щодо створення курсів підвищення кваліфікації учителів – керівників шкільних лісництв, спільної розробки навчально-науково-методичного забезпечення НЕНЦ та створення спільної з ННІ лісового і садово-паркового господарства   лабораторії наукових досліджень та досягнень в галузі Forest Laboratory.

Всі учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Відтворимо ліси разом» отримали відповідні сертифікати.

Світлина від Людмили Шрамкової.