Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Благодійний Всеукраїнський чемпіонат вальників лісу 2014

На Київщині відбувся благодійний Всеукраїнський чемпіонат вальників лісу 2014. За звання кращого лісоруба країни змагалися 25 конкурсантів: 21 з яких представляли обласні управління лісового та мисливського господарства, 2 – Акціонерне товариство «Мотор Січ», 2 – лісові коледжі – Малинський та Сторожинецький.

Традиційно організатором конкурсу є Товариство лісівників України, за сприяння Державного агентства лісових ресурсів України. Незмінним спонсором щорічних змагань виступило Акціонерне товариство «Мотор Січ».

Кращі по професії з’їхалися до Тетерівського лісгоспу не лише продемонструвати своє професійне вміння та рівень майстерності, а й підтримати військових в АТО.

Урочисто привітав учасників чемпіонату Голова Держлісагентства Валерій Черняков, який зазначив: «Цьорічні Всеукраїнські змагання вальників відбуваються в непростий для держави час. Ми довго вагалися чи проводити конкурс, та організатори і учасники одноголосно вирішили зробити благородну справу і підтримати державу. Весь призовий фонд змагань направити на допомогу АТО та підтримку сім’ям наших загиблих лісівників

Засвідчили свою повагу до вальників і організатори конкурсу: голова Товариства лісівників України Олександр Яресько, почесний президент Акціонерного товариства «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, побажавши учасникам успіхів та нових звершень. Підтримав конкурсантів і голова ЦК профспілки працівників лісового господарства України Степан Кривов’язий.

Як тільки прапор змагань замайорів на флагштоці, учасники відразу взялися до справи. Свою професійність та вправність лісоруби демонстрували на 5-ти етапах: валка дерева, заміна ланцюга, розкряжування комбінованим різом, точнерозкряжування та обрізання сучків. Чітко і відповідально кожен із конкурсантів підходив до виконання вправ, щоправда все робилося на швидкість, адже за кожним рухом лісоруба пильно спостерігали професійні судді.

Підсилювали атмосферу «живої конкуренції» глядачі, які завзято вболівали за своїх фаворитів. Напруга не спадала до кінця завершення змагань, адже учасники не переставали дивувати присутніх своєю спритністю та вправністю.

Нелегко було суддівській бригаді визначити кращих. Але беззаперечний лідер змагань таки знайшовся.
Серед категорії юніорів переможцем став Ілля Домашкін, представник АТ «Мотор Січ», продемонструвавши найкращі результати. 2-місце в загальному заліку посів Віталій Сушко із Сумського ОУЛМГ, 3-місце зайняв Мир’ян Романчук із Львівського ОУЛМГ.

В категорії професіонали відзначилися: на етапі звалювання дерева на точність найкраще впорався Олександр Сидоренко із Сумського ОУЛМГ, у вправі з відокремленням сучків кращим був Віталій Костюшко, представник Київського ОУЛМГ; з розкряжування колоди на точність кращим виявився Сергій Домашкін, Харківське ОУЛМГ; кращим у розкряжуванніколоди комбінованим різом став Сергій Журавель. У вправі заміни бензопильного ланцюга вийшло одразу два переможця: Володимир Кухта із Львівського ОУЛМГ та Дмитро Салов АТ «Мотор Січ».

Беззаперечним фаворитом чемпіонату став рівненчанин Сергій Журавель, на другій позиції опинився ВіталійКостюшко, що представляв Київську область, і замкнув трійку лідерів Сергій Домашкін, представник Харківського ОУЛМГ.

Всіх учасників та призерів змагань нагородили медалями та дипломами, та вручили невеличкі грошові заохочення, оскільки весь призовий фонд в сумі 300 тис. грн. буде перераховано на допомогу українській армії та сім’ям загиблих лісівників.

Крім цього, спонсор конкурсу АТ «Мотор Cіч» подарував переможцям найновіші бензопили.

Варто відзначити і організаційну підготовку господарів цьогорічного конкурсу – ДП «Тетерівський лісгосп». До облаштування майданчику підійшли з усією відповідальністю, створивши довкола комфортну атмосферу.
На завершення чемпіонату ведучий конкурсу, головний інженер Тетерівського лісгоспу Дмитро Гоцуляк побажав всім присутнім мирного неба і натхнення для нових професійних звершень, а це найбільш потрібно переможцям, бо попереду міжнародний чемпіонат вальників лісу, на якому потрібно виступити достойно та показати Україну з найкращого боку.

Прес-служба Держлісагентства України