Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Держлісагентство активно працює над створенням стратегічних підходів для реформування лісової галузі

Держлісагентство у співпраці з робочою групою з реформування лісової галузі та міжнародними експертами активно працює над створенням стратегічних підходів з реформування лісової галузі. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич під час круглого столу «Регуляторні хащі: Ліс – товар чи ресурс?», який відбувся 27 квітня.

Вона підкреслила, що стратегія розвитку галузі буде відображена у Національній лісовій програмі.

«Цей документ буде чіткими покроковим планом, із визначенням всіх сфер відповідальності, всіх зацікавлених сторін, всіх учасників ринку», – додала очільник відомства.

Т.в.о. Голови Держлісагентства підкреслила, що ми всі повинні виконати складну, комплексну роботу, результат якої буде впливати на десятиріччя вперед.

«Тому зміни ми повинні впроваджувати обережно та покроково, розуміючи всю відповідальність. Наш підхід повинен бути ґрунтовним та враховувати думку всіх стейкхолдерів», – зазначила т.в.о. Голови відомства.

Також Христина Юшкевич високо оцінила виконану роботу Офісу ефективного регулювання (BRDO) стосовно аналізу нормативних актів, які регулюють діяльність галузі.

«Було проаналізовано 44 нормативно-правових акти. Основний акцент – потрібно якнайшвидше вводити повний електронний облік деревини для всіх постійних лісокористувачів та запровадити чіткі і прозорі правила реалізації деревини», – наголосила вона.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив, що Міністерство зацікавлене, щоб регуляторні правила були простими та прозорими.

«Мінекономрозвитку підтримує суспільний діалог та обговорення, особливо важливим є зворотній зв’язок від громадськості та бізнесу. Але результатом такого діалогу повинні бути конкретні управлінські рішення», – зазначив Максим Нефьодов.

Керівник торгово-економічного департаменту Представництва ЄС в Україні Ніколас Бердж висловив підтримку функціонуванню робочої групи з напрацювання напрямів реформування лісової галузі.

Він також наголосив, що ліс є і природнім ресурсом, і має економічну складову, і наше завдання поєднати ці речі.

Також Ніколас Бердж зазначив, що мораторій є головним питанням у відносинах України та Європейського союзу, але ми знаходимося на шляху діалогу, і цей круглий стіл є доказ цьому.

Голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук наголосив, що результатом круглого столу буде вироблення конкретних документів, але ми повинні бути у постійному діалозі, підтримувати взаємозв’язок між владою та бізнесом.

Керівник сектору «Сільське господарство» BRDO Андрій Заблоцький презентував Зелену книги «Регулювання ринку деревини» та акцентував увагу на питаннях механізму формування собівартості, визначення цілей регулювання, нормативної бази та змін до Лісового кодексу.

У свою чергу, представник Агенції з охорони навколишнього середовища (Австрійська Республіка) Мікаел Суттер розповів, що Австрія вже співпрацювала з декількома країнами Центральної та Східної Європи у проведені реформ лісового господарства.

«Проблеми, з якими ви стикаєтесь не є новини, з ними стикалися багато інших країн. Досвід показує, що одне лісове відомство не в змозі самотужки вирішити всі накопичені проблеми. Вам необхідний комбінований підхід: лісівники повинні спільно працювати з представниками деревообробної промисловості, а також з Міністерством економіки, Міністерством фінансів та Міністерством соціальної політики. Ви всі повинні йти і працювати разом, щоб реформувати лісовий сектор», – зауважив Мікаел Суттер.

Детальніше http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article