Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Держлісагентство: для функціонування лісового господарства необхідно 710 млн гривень

Зараз відбувається формування бюджету на наступний 2018 рік. На жаль, у ньому майже не закладено коштів на ведення лісового господарства. Потреба складає 710 млн гривень. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час наради під головуванням Президента України у Івано-Франківську.

Володимир Бондар зазначив, що в системі Держлісагентства ведення лісового господарства здійснюють 360 державних підприємств. Не усі мають можливість і ресурс для самофінансування. Лісгоспи Півночі та Заходу країни, які мають достатньо лісових ресурсів в управлінні, можуть покривати витрати на ведення лісового господарства за рахунок продажу деревини.

«У той же час, у підприємств Півдня та Сходу, де лісистість території є мізерною (до 5%), а ліси виконують функцію попередження пилових бурь, ерозії та опустелювання, ведення лісового господарства є нерентабельним та потребує державної підтримки», – наголосив заступник Голови відомства.

Він пояснив, що до 2016 року така підтримка існувала. Однак, вже два роки до існуючих проблем в лісовій галузі додалась ще одна – відсутність фінансування з державного бюджету.

«У результаті зупинені роботи зі створення нових захисних насаджень на малопродуктивних і деградованих землях, відсутня можливість здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах, підвищився ризик виникнення лісових пожеж (лише протягом 2017 року понад 2000 випадків), осередків шкідників і хвороб лісу. Нині на кожному з не ресурсних підприємств залишився один водій на п’ять пожежних автомобілів», – повідомив Володимир Бондар.

За його словами, без державної підтримки лісівники Півдня та Сходу не можуть виконувати свої обов’язки. З початку 2016 року і на сьогодні звільнилося понад 2000 висококваліфікованих фахівців галузі.

«Одним із факторів припинення фінансування було намагання створити єдину лісову компанію. Але це не відповідає та навіть суперечить принципам децентралізації влади, веде до зменшення наповнювання обласних, районних бюджетів, зменшення ролі лісового господарства у життєдіяльності місцевих громад, скорочення працюючих в сільській місцевості», – зазначив він.

Також заступник Голови Держлісагентства звернув увагу на те, що минулого року лісгоспи сплатили більше 4 млрд грн. податків.

«Необхідно відновити бюджетне фінансування, щоб зберегти надбання минулих поколінь, попередити необоротність ерозійних процесів. Ліси Півдня та Сходу забезпечують екологічну стабільність держави і потребують посиленого захисту та охорони», – наголосив Володимир Бондар.

Детальніше