Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Держлісагентство закликає громадян відмовитися від відвідування лісів

Держлісагентство закликає громадян відмовитися від відвідування лісів у спекотну погоду у зв’язку зі зростанням кількості пожеж

За оперативними даними Державного агентства лісових ресурсів України минулої доби працівниками державної лісової охорони ліквідовано 6 пожеж на площі 2,4 га в лісах державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства.

Держлісагентство закликає громадян України дотримуватися правил пожежної безпеки, рекомендує відмовитися від відвідування лісів у зв’язку із підвищенням температурного режиму та зростанням кількості лісових пожеж.

«У деяких областях уже запроваджено особливий протипожежний режим, який передбачає обмеження перебування громадян у лісах, переведення всіх служб, задіяних у виявленні і гасінні лісових пожеж на цілодобове чергування, встановлення шлагбаумів, інформаційних щитів, облаштування мінералізованих смуг і місць відпочинку, рекреаційних пунктів, створення мобільних груп з працівників державної лісової охорони і співробітників держслужби з надзвичайних ситуацій», – повідомила т.в.о. Голови відомства Христина Юшкевич.

Вона також зазначила, що більшість пожеж в екосистемах виникають через людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття та ін. Лісові пожежі – це найбільше лихо для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями на сотнях, а інколи й тисячах гектарів. При цьому знищується не тільки лісова рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

«Проблема пожеж є особливо актуальною для державних підприємств південного та східного регіонів, де лісові насадження виконують захисні функції і вимагають значного бюджетного фінансування», – зазначила Христина Юшкевич.

За участі працівників державної лісової охорони, ДСНС та правоохоронних органів регулярно проводяться лісові рейди з метою виявлення порушників, які не дотримуються вимог пожежної безпеки в лісах. Зокрема, на Закарпатті вживаються заходи з обмеження доступу транспорту в ліси. Ця робота проводиться переважно у лісових масивах, де найбільша ймовірність виникнення лісових пожеж.

З початку року відомчими протипожежними формуваннями ліквідовано 205 лісових пожеж на площі 125 гектарів. Державна лісова охорона продовжує здійснювати профілактичні організаційні заходи з метою запобігання виникненню лісових пожеж та оперативного їх гасіння.

Прес-служба Держлісагентства