Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”

Ваша безпека залежить лише від вас

Осінь-пора ягід та грибів. Тому не дивно, що до лісу тягнуться люди, щоб насолодитися цією прекрасною порою та її дарами, адже коли опиняєшься у лісі після метушні міста, хочеться залишитися у цій казці якомога довше.

На роботі в лісі зустріч з лісовими мешканцями неминуча. Існує серйозна небезпека, яка чекає не тільки на працівників лісу,а й на ягідників та грибників — це змії. Від укусів цих плазунів люди страждають щороку. Особливо небезпечними вони є для дітей та хворих людей з слабким імунітетом. В очікуванні холодної зими вужі та гадюки ховаються у нори. А перед тим змії востаннє влаштовують «шабаш», вигріваються на сонці, кубляться на пеньках. Натрапити на гадюку можна у лісі, біля водойм чи навіть на власному городі. Зазвичай, плазуни, почувши кроки чи голоси, утікають. Проте у теплу погоду вони стають лінивими і млявими. Тому й побачити їх можна частіше, ніж хотілося б,а особливо на початку осені. Перевіряти, кого ви зустріли, вужа чи гадюку, лісівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» не радять. Краще знахідку обійти.

Варто зазначити, що вужі кусають надзвичайно рідко і, на відміну від гадюк, є неотруйними, тож небезпеки не становлять. Відрізняються від решти своїх родичів «жовтими вухами» — яскраво вираженими відмітинами на голові, частіше жовтими, але іноді білими й оранжевими. Тож остерігатися варто лише гадюк. Улюблене сховище для них — кущі, нори тварин, порожнини в гнилих пеньках і поміж камінням. Люблять грітися на сонці, можуть це робити і просто на стежці, на пеньках. Тож любителям природи варто взяти це до уваги і уникати вказаних місць. Адже злякана змія не втікає, а нападає. Тому обирайте надійне взуття, вдягайте штани і заправляйте їх в черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія буде кусати, то вона прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру. Якщо ж так сталося, що вона вас вкусила, важливо не панікувати. Треба одразу їхати до лікарні. Коли такої можливості немає, необхідна хоча б перша допомога.

Попри усталену думку, не можна накладати джгут, адже він не перешкоджає всмоктуванню і поширенню отрути в організмі. Крім того, порушує кровопостачання в кінцівці та прискорює омертвіння тканин. Також забороняється розрізати рану чи припікати її вогнем або хімічними речовинами. Варто памятати: що ближче укус до голови, то він небезпечніший. І що швидше потерпілий потрапить у руки лікаря, то більші шанси уникнути ускладнень і загрози життю. В жодному разі не можна відмовлятися від допомоги медиків. Навпаки, треба якнайшвидше викликати карету «швидкої» або знайти інший спосіб потрапити в заклад охорони здоров’я.

Навчитися жити по-сусідству зі зміями – це основне завдання громадян. Насправді нічого страшного у цьому немає. Головне – озброїтись інформацією, не вбивати безпідставно “плазуючих сусідів”, збагнути і проаналізувати ситуацію. В природі усе взаємопов’язане. Змії відіграють важливу роль в підтриманні екологічної рівноваги, та є види цих плазунів,отруту яких використовують при виготовленні медичних препаратів,що мають надзвичайні лікувальні властивості,а в природі змії приносять користь, поїдаючи гризунів. Що станеться, коли їх винищити?

Відповідь зрозуміла – значно збідніє природа, почнуться деградаційні процеси.А вберегти природу, і змій зокрема ,ми можемо лише спільно, озброївшись знаннями. Людина у ХХІ столітті повинна мислити, берегти природу, примножувати її багатства і аж ніяк не знищувати світ довкола.

Директор ДП «Димерське лісове господарство» В.І.Глущенко