Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп” Джерело повітря і доброго настрою,шануймо його!

Джерело повітря і доброго настрою,шануймо його!

Прийшло літо і тепле сонячне проміння остаточно розбудило живу природу: барвистим килимом квітів сяють луки і угіддя, зеленіють ліси, гучно лунають пташині мелодії, навкруги затишно і спокійно,краєвиди милують око. Спраглі за спілкуванням з природою і красою лісу, мешканці наших міст і сіл тягнуться до лісових масивів. На жаль,протипожежна обстановка зараз є дуже небезпечною.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах України під час відпочинку у лісі та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустирях, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням під час тривалої посухи також значно збільшує кількість пожеж. Бавитись з вогнем у лісі це насамперед шкодити самому собі, адже за це передбачена не тільки адміністративна, а у певних випадках й кримінальна відповідальність.
Тому працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» хочуть ще раз нагадати гостям лісу основні правила пожежної безпеки, аби приємний відпочинок не перетворився на несподівані і великі проблеми.

Перебуваючи в лісовій та парковій зонах на відпочинку, не забувайте про дотримання вимог пожежної безпеки! Пам’ятайте: джерелом пожежі в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок. Виберіть місце для багаття та обладнайте його. Розводити багаття можна тільки в визначених для цього місцях ( мангалах, рекреаційних пунктах). Ніколи не залишайте вогнище без догляду. Непогашений вогонь може стати причиною лісової пожежі.

Також є небезпечною просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправка паливного баку машини при працюючому двигуні. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до самозагорання лісових масивів.
Лісові пожежі були і є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви, рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи. Давайте не будемо забувати,що легені планети всерйоз страждають від людського недбальства, а мешканці зелених насаджень – від нашої байдужості до всього живого.
Адже, кожне дерево, як людина: ніби зовні чимось схожа на іншу, а зазирни всередину і зрозумієш,наскільки усі різні.

Директор ДП »Димерське лісове господарство»
Василь Глущенко