Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”. Ліс – одвічна симфонія природи.

Ліс-скарбниця різних видів дерев, ягід, грибів, медоносних і лікарських трав, звірів, птахів та інших мешканців нашого «зеленого друга».

Вабить він до себе у будь-яку пору року. Тисячі жителів міст та селищ поспішають у вихідні та святкові дні до лісу,аби вдихнути ковток чистого повітря та відпочити під його пишними шатами та набратися сил для трудових буднів.

Лісівниками ДП «Димерське лісове господарство» в ці весняні дні проводиться ряд лісогосподарських заходів по вирощенню лісових насаджень. Так, в стислі строки було створено лісових культур на площі 204 га, доповнено лісових культур на площі  202 га, і звісно, ж разом з громадськістю і молоддю створили 58 га молодих лісів, які будуть радувати і милувати своєю красою наступні покоління.

І , дивлячись на результати проведеної роботи,стає зрозуміло, наскільки злагоджено і продуктивно працюють усі підрозділи лісгоспу.

Не забували лісники і про акцію «Двомісячник благоустрою», котра,як і кожен рік проходить навесні.

Адже,турбуючись про чистоту оточуючого нас світу,ми дбаємо про чистоту наших сердець. І коли ми йдемо вулицями рідного селища чи відвідуємо інші міста та села, перше на що звертаємо увагу – це упорядженість та чистота їх довкілля. Нас приємно вражає картина охайних вулиць і парків і навпаки, навряд чи хто отримує задоволення від зруйнованих смітничок та маси бруду на узбіччях доріг.

Працівниками ДП «Димерське лісове господарство» проводяться роботи з очистки від сухостійних і небезпечних дерев та побутового сміття в лісових масивах, що прилягають до населених пунктів,автомобільних доріг та рекреаційних місць для відпочинку населення. Проводиться благоустрій та озеленення садиб лісгоспу, висаджено молоді дерева, кущі та квітники. Біля гуртожитку лісгоспу буде оновлено дитячій майданчик для активного відпочинку малечі.

У весняно-літній період одним з основних завдань лісової охорони  є попередження виникнення лісових пожеж. У зв’язку зі спекотною погодою можливе виникнення та розповсюдження пожеж у лісових масивах, і тому постійно проводяться рейди з метою запобігти пожежам в лісах та роз’яснення населенню основних правил пожежної безпеки під час відпочинку у лісових масивах. Незважаючи на те, що кількість пожеж у лісах району зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, все ж приводів для самозаспокоєння немає. Найчастіше причиною загоряння в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок чи не загашене багаття. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як лінзи. Це досить часто призводить до самозаймання лісових масивів.

Потрібно пам’ятати, що більшість загорянь в лісах виникають внаслідок так званого антропогенного або людського чинника, рідше пожежі стаються через природній фактор, наприклад, через удари блискавкою. Зупинити  лісову пожежу важко, а  деколи  неможливо навіть  за наявності   спеціальної техніки. Заходи  з  попередження лісових пожеж –  заборона   відвідування  лісових  угідь   населенням  в  засушливу погоду – є оперативним  інструментом  лісової охорони  ДП «Димерське лісове господарство»    у боротьбі   з лісовими пожежами.  На  даний час лісгоспом вже створено 246 км мінералізованих смуг та 386км проведено догляд за ними , перекрито  шлагбаумами  79  позапланових доріг , виготовлено та встановлено 44 шт аншлаги на протипожежну  та природоохоронну тематику , лісовою охороною проводяться бесіди з населенням щодо правил поведінки в лісах.

Ліс охороняє ріки та озера від висихання, ґрунти від ерозії, поля від суховіїв, забезпечує атмосферу киснем, тож він потребує особливого ставлення.  Саме тому всім, хто перебуває у лісі на відпочинку, необхідно ретельно дотримуватись правил пожежної безпеки, щоб не допустити загорання в лісі.

Працівники лісу ДП «Димерське лісове господарство» хотіли б ще раз нагадати жителям нашого району: в разі виникнення лісової пожежі негайно телефонуйте до пожежно-рятувальної служби з мобільних та стаціонарних телефонів за номером «101», а ще  нагадують , що   за порушення вимог пожежної безпеки передбачені штрафи для громадян  від 85 до 255 гривень. На посадових осіб накладається штраф від 255 гривень до 850 гривень.

.Директор ДП «Димерське лісове господарство»                                           Василь .Глущенко