Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”.   Літня  спека — небезпечний   період для лісу. 

Світлина від Людмили Шрамкової.

Як показує   досвід, населення на початку  літа   починає   массово  відвідувати   лісові  насадження.  За таких   обставин   такі  людські   фактори, як недбалість та необережна поведінка у лісі з вогнем , є головним   чинником  виникнення  лісових   пожеж.

Лісова пожежа – лихо для будь-якого району країни. Окрім втрат вартості самої деревини, витрат на гасіння пожеж, це й зниження кількості кисню,  що виділяються лісом, погіршення якості, стану дерев, непридатність для використання їх у рекреаційних цілях, тощо. Лісові загорання знижують приріст деревостанів, збільшують вітровальність і послаблюють зелені масиви, а потім всихаючі дерева стають осередком шкідників і хвороб лісу. Навіть слабка і невелика трав’яна пожежа здатна призвести до загибелі молодих лісових насаджень.

ДП «Димерське лісове господарство», як і всі лісівники  дбає про ліси – докладаючи великих зусиль та витрачаючи значні кошти на протипожежні заходи: для своєчасного виявлення лісових пожеж закуплено та встановлено систему «AZIMUTH» для відеоспостереження за лісовими масивами, створюються мінералізовані смуги, приводиться догляд за ними , перекрито  шлагбаумами заїзди  до лісових масивів, перекопано всі позапланові лісові дороги , виставлено аншлаги на протипожежну та природоохоронну тематику. Для швидкого реагування при виявлені лісової пожежі на пожежні автомобілі встановлено GPS навігатори. Лісовою охороною постійно проводяться рейди в лісових масивах по виявленню, та притягненню до відповідальності порушників правил пожежної безпеки в лісах.

Але слід  наголосити, що  без  відповідальності  людини та  людського розуміння величини можливої  загрози,   всі ці   запобіжні заходи можуть бути марними.

Під час відпочинку в лісі  слід  пам’ятати про елементарні правила пожежної безпеки.  При виявленні  чи   потраплянні у лісову  пожежу   потрібно:
– негайно   повідомити   оперативно-рятувальну   службу по телефону «101»;
– зателефонувати в  ДП “Димерський  лісгосп” за телефоном  – 32 – 3–46;
– не панікувати та не приймати поспішних, не обдуманих  рішень;
– не тікати  від полум’я, що  швидко  наближається,  у протилежний   від  вогню бік, а долати  край вогню  проти  вітру, закривши голову і обличчя одягом.
Щорічно     в лісах  України   виникають лісові пожежі (95-98% ),  саме з вини населення. Це й не загашене  багаття, це  й недопалок , кинутий  недбалою рукою в суху траву, випалювання рослинності на пустищах та сільгоспугіддях.

А для створення нових  повноцінних  насаджень  потрібно не один десяток років та значні матеріальні і людські ресурси.

Лісова охорона ДП «Димерське лісове господарство» застерігає , шановні  гості лісів  , будьте дуже   обережними  з   вогнем, щоб ваша не обережність  не стала причиною лісової  пожежі.

 

Директор

ДП»Димерське лісове господарство»                Василь Глущенко