Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп” Небезпечні сусіди-КЛІЩІ

Небезпечні сусіди-кліщі.

Після довгої зими ледь наступають перші теплі дні, всі ми прагнемо на природу: скинути напругу міста, подихати свіжим повітрям, не отруєним вихлопними газами, поміркувати в тиші і спокої, а також запастися щедрими дарами природи. Відпочинок у лісі – це романтично, затишно і дуже традиційно , але він має бути комфортним і максимально безпечним .З настанням сезону ми заздалегідь запасаємося спреями від комарів, оновлюємо знання про отруйні гриби та рослини, ретельно готуємося протистояти небезпекам, що підстерігають нас в лісі.
Щоб лісова прогулянка залишила у вас тільки приємні спогади, лісівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» нагадають вам про ще одну небезпеку, яка може загрожувати непідготовленій людині – лісові кліщі.

Адже з настанням теплого сезону, коли температура повітря сягає позначки +6, кліщі починають проявляти свою активність. Але тільки до літа, коли температура піднімається вище +20, настає справжнє нашестя цих паразитів. Разом з дрібними гризунами і ссавцями, які входять в їх раціон харчування, входить і людина. Цих мініатюрних комах дуже важко виявити. Взимку їх активність знижується, але ризик підчепити паразита залишається. Були зафіксовані випадки зараження энцефалітними інфекціями навіть взимку, особливо якщо вона видалася теплою і дощовою.
Всупереч поширеній помилці, кліщ не сидить на дереві, тому не може впасти на вас зверху. Їх природне середовище існування – густий підлісок. Там вони знаходять для себе комфортну вологість та основні джерела живлення. Кліщ найчастіше потрапляє на людину, чіпляючись за його одяг в області колін. Звідти кліщ пересувається, чіпляючись мініатюрними лапками з шипами за одяг, і знаходить оголені ділянки шкіри.

Тому працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» застерігають і нагадують відвідувачам лісу про основні правила знаходження в лісі в цей небезпечний період. Основний захист – це правильний одяг і своєчасний огляд . Вирушаючи у «клещатнік» (на необроблену територію), як можна краще захищайте тіло: щільні манжети на рукавах, гумки. Заправляйте футболку в штани, штани – в шкарпетки. Ідеальний одяг: типу термобілизни. Любителі повалятися в траві можуть отримати кліща за комір, тому воріт не повинен бути вільним. Досвідчені відпочивальники фіксують рукави і штанини гумками – згодяться будь-які, хоч і «грошові». На голові – бандана, щільна шапочка. Уникайте високої трави, кущів, не сідайте на повалені дерева, поліна. Оглядайте один одного раз на 15-20 хвилин, особливу увагу приділяйте всіляким тілесним складкам і шиї під волоссям. Оглядайте одяг.

Повернувшись додому, не кидайте речі (в рюкзаках, сумках) в кімнату – спочатку огляньте і струсіть їх де-небудь на балконі чи над ванною. Те ж стосується і букетів квітів. Не пускайте домашніх тварин бігати по будинку після природної вилазки, ретельно огляньте їх шерсть на предмет непроханих гостей.

Кліщі завжди були сусідами з людиною і зараз продовжують це робити. Але прості запобіжні заходи від укусів кліщів здатні попереджати можливі захворювання і зробити життя та відпочинок безпечними.

Директор ДП «Димерське лісове господарство»
Василь Глущенко