Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Димерський лісгосп”. Неприємне «сусідство».

aziatskij-shershen-e1464098535714.jpg

У літню пору в лісі панує  благодать. Дерева одягнені в яскравозелене оздоблення, м’яка трава стелиться по землі. Повітря напоєне заходом трав і розігрітої сонцем деревини. А якщо опинитися в лісі зранку, можна спостерігати, як на траву випадає свіжа роса та як розпускається безліч лісових квітів.

Літня пора – це найкращий час для відпочинку. Пощастило тим, хто має нагоду провести його на природі, подалі від асфальту, транспорту, офісів, а поближче до водойм та лісу, адже іноді літня погода буває дуже спекотною і виснажливою.

Але разом із спекою з’являються небезпечні комахи-шершні.

Дуже часто люди плутають шершнів з осами – зовнішній вигляд цих комах багато в чому схожий. Однак шершень, укус якого значно небезпечніше, має більші розміри і містить нейротоксин в отруті. Шершні нападають на тих, хто зазіхає на їхні гнізда чи робить біля них занадто різкі рухи.

Як і інші представники даного сімейства, шершні живуть у гніздах. Ці споруди досить великі і можуть мати 10-ярусні стільники. Оскільки матеріалом, з якого комахами споруджується житло, є березові гілки і гнилі пні, гнізда мають бурий колір.Улюбленим місцем для поселення шершнів вважаються ліси і добре освітлені галявини лісових масивів.

Незважаючи на те що шершні не входять в число агресивних комах, ставитися до них треба з побоюванням. Вони нападають у разі появи реальної загрози для гнізда, в якому вони проживають, а також для себе.

При появі загрози комаха виділяє спеціальний феромон тривоги,щоє сигналом  для нападу комах, які знаходяться неподалік. При одиничному укусі в організм людини потрапляють 2 мг отруйної речовини, які істотної шкоди не завдають. Хворобливі відчуття посилюються і запалення стає більш серйозним, якщо кількість отрути велика – в такому разі не виключається навіть летальний результат.

Смерть від укусу цієї небезпечної комахи може статися лише тоді, коли людина схильна до алергії. У таких випадках настає анафілактичний шок, що супроводжується зупинкою дихання та серцебиття. І тоді тільки своєчасні реанімаційні дії здатні повернути людину до життя. Проблема в тому, що шершень, на відміну від звичайних ос і бджіл, кусає кілька разів, тож в організм людини потрапляє велика кількість отрути. Крім того, шершень намагається не злякати, як роблять інші комахи, що мають жало, а вбити. Тому часто-густо вони можуть нападати зграєю.

Щоб убезпечити себе від цих шершнів, потрібно уникати відвідувань глухих лісових ділянок.Помітивши поруч з собою шершня, ні в якому разі не можна відмахуватися від нього. Потрібно швидко відійти на безпечну відстань або сховатися в приміщенні. Популярні засоби для захисту від комах застосовувати проти шершнів безглуздо – більшість з них у разі атаки не допоможуть, а лише призведуть до погіршення ситуації.

Небезпечно, коли шершень вкусив у шию, голову або ротову порожнину.Адже ці місця багаті на кровоносні судини. Загалом симптоматика після укусу шершня характеризується набряком і почервонінням місця укусу, лихоманкою, запамороченням, іноді зниженням артеріального тиску та нудотою, тобто станами, що потребують медичної допомоги.

Лісники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» хотіли б нагадати відвідувачам лісу про заходи першої допомоги при укусі шершня, а саме:

– прикласти до місця укусу вату, змочену сольовим розчином або перекисом водню;

– аби зняти набряк, варто прикласти холод – лід або звичайну пластикову пляшку з холодною водою;

– багато пити, можна одразу до 2-х літрів води, що забезпечить певну детоксикацію;

– прийняти будь-який антигістамінний (протиалергічний) препарат;

– намагатися якомога менше рухатись, аби отрута не поширювалася організмом;

– за допомогою пінцета видалити жало, змочивши місце видалення йодом, розчином Люголя або зеленкою;

– звернутися до лікаря;

«Швидку» медичну допомогу слід викликати у випадках, коли:

– постраждалий отримав кілька укусів шершня;

– якщо комаха вкусила в обличчя, шию, горло;

– якщо після укусу людина зблідніла та відчула серцебиття та ускладнення дихання;

– якщо постраждалий – маленька дитина.

Загалом, якщо ви перебуваєте в лісі – уважно роздивіться, чи немає поблизу гнізда шершнів, воно буде помітним, тож не чіпайте їх, адж шершні мстиві й дуже агресивні.І тоді відпочинок в лісі принесе тільки приємні спогади та чудові враження на довгий час.

 

Директор ДП «Димерське лісове господарство»                                               В.І.Глущенко