Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівський лісгосп”. Підведено підсумки весняної лісокультурної кампанії.

 Світлина від Людмили Шрамкової.

Через несприятливі погодні умови, в ДП «Фатівський лісгосп» лісокультурна кампанія цієї весни розпочалася із запізненням. Сніговий покрив грунту у березні та різке підвищення денної температури у квітні вимагали від лісівників неабиякої зосередженості, щоб у найкоротші терміни завершити посадку лісу. Для цього, напередодні, працівники лісгоспу провели цілий комплекс запланованих робіт для створення нових лісових насаджень: складання проектів лісових культур на високому професійному рівні з урахуванням особливостей ділянок і природно-кліматичних умов; своєчасну підготовку грунту, якісного садивного матеріалу та вирішення всіх організаційних питань.

В цьому році за час лісокультурної кампанії було проведено відновлення лісу  на площі ­­­­­94 га, зроблено доповнення лісових культур на площі 118 га, створено новорічних шкілок на площі близько 10 га. Крім основних лісоутворюючих порід: сосни звичайної, модрини європейської та дуба звичайного, у зв’язку з хворобами шпилькових насаджень, вводили більше насаджень листяних порід, таких як: дуб червоний, липа, береза, клен. Новинкою при створенні шкілок в цьому році, стало введення сосни кримської.

Наряду із традиційною посадкою під меч Колесова, висаджування дворічних сіянців здійснювалося лісопосадковою машиною Чашкина, тобто ліс садили і ручним, і механізованим способами. Загалом було висаджено 500 тис. шт. сіянців на лісові культури та 60 тис. на новорічні шкілки. Хочеться зауважити, що весь посадковий матеріал вирощений власними силами на  лісорозсадниках лісгоспу.

Окрім основної місії – відновлення лісових насаджень, лісівники завжди, під час проведення таких заходів,  намагаються залучити до лісокультурної кампанії якомога більшу кількість населення, особливо молоде покоління, для виховання небайдужого ставлення до навколишнього середовища, проведення просвітницької роботи щодо важливості створення лісових насаджень і їх збереження та детальнішого ознайомлення з діяльністю лісового господарства.

З цією метою у всіх лісництвах Фастівського лісгоспу було проведено щорічну акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках», започатковану Державним агентством лісових ресурсів України, яка об′єднала для спільної роботи дітей, учнівську молодь, державні служби, ЗМІ, представників громадських та інших організацій і всіх охочих. В рамках акції було посаджено 5,7 га лісових культур, проведено 15 просвітницьких заходів, задіяно 128 дітей, шкільної та студентської молоді, 196 представників громадських та інших організацій. За покликом серця дерева висаджували учні та педагоги, представники влади міста і району, депутати різних рівнів, діти-вихованці будинків сімейного типу разом із своїми наставниками із сіл Фастівського району та студенти  навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, працівники Фастівського відділення Укрзалізниці та колектив Фастівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області. З великим ентузіазмом садили ліс постійні учасники заходу – вихованці учнівських лісництв. Із захватом і цікавістю взялися до роботи ті, хто вперше долучився до акції. 21 квітня, на День Довкілля, свій внесок у збільшення зеленого скарбу Фастівщини зробили представники компанії ЕУ, взявши участь в  акції «Відновимо Ліси разом», яка була ініційована національним представником FSC в Україні.

Всі учасники лісокультурної кампанії та організованих акцій, окрім примноження зелених скарбів Фастіщини, зробили не менш важливу справу, стали ближчими до лісу, до природи, залишивши свій прекрасний слід на цій землі.

ДП «Фастівський лісгосп» висловлює щиру подяку учасникам акцій за небайдужість до такої потрібної і благородної справи!

Детальніше Світлина від Людмили Шрамкової.

Детальніше https://www.facebook.com/photo.php?fbid=572729686459262&set=pcb.2060070707613692&type=3&theater&ifg=1