Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Макарівський лісгосп” «ТИХЕ ПОЛЮВАННЯ» РОЗПОЧАТО!!

Кожного року ліси Макарівщини щедро діляться своїми лісовими скарбами з нами, місцевими жителями та гостями району. От і цього року, хто не лінувався та не злякався комарів, вже мав змогу зібрати для своєї родини смачні суниці, чорниці, малину та ожину, а згодом дозріють лісові горіхи …

Найбільшою популярністю, традиційно, користується «тихе полювання» – збирання їстівних грибів. Збір грибів – це і спілкування з природою, і приємний спокійний відпочинок, і неабиякий смачний додаток до сімейного меню. Грибний сезон, як правило, розпочинається наприкінці липня в серпні місяці. Отже, саме зараз, після гарних літніх дощиків, настала пора для «тихого полювання».
Разом з початком збору грибів виникає і цілий ряд проблем, пов’язаних з необачністю та безпечністю грибників. Зокрема, отруєння грибами. Вже цього року, за сумною щорічною традицією, в Україні зареєстровано ряд отруєнь населення лісовими грибами. Тому вкотре слід нагадати усім, хто збирається до лісу за грибами, ряд простих і багатьма знаних правил, які при неухильному їх виконанні відвернуть неприємності від вас та ваших близьких.

Отже, йдучи до лісу:
– збирайте лише добре вам відомі їстівні гриби, при найменшому сумніві краще залишити гриб на місці або хоча б проконсультуйтесь з більш досвідченими грибниками;
– не збирайте дуже старі або сильно ушкоджені червоточинами гриби;
– при приготуванні добре промивайте та проварюйте гриби, міняючи декілька разів воду;
– не покладайтеся на народні методи визначення їстівності гибів, як то цибулина чи срібна ложка, часто після таких «експертиз» люди опиняються в лікарні;
– за найменшої підозри на отруєння грибами (нудота, блювота, головний біль та біль у животі, запаморочення) викликайте швидку, а до її приїзду випийте якомога більше води та штучно викличте блювоту для очищення шлунку від токсинів.

Хочу замітити, що працівники лісової охорони ДП «Макарівський лісгосп» теж не залишаються осторонь згаданої вище проблеми. Протягом грибного сезону ми проводимо роз’яснювальну роботу серед населення, читаємо лекції з даної теми в навчальних закладах району тощо. Якщо ви не впевнені в своїх знаннях грибів то можете перевірити їх біля приміщень контор лісництв лісгоспу та в місцях масового перебування грибників, де лісовою охороною підприємства вже вивішені кольорові плакати та аншлаги з фотографіями та коротким описом ознак найбільш поширених в нашому регіоні їстівних та отруйних грибів.

При зустрічі з працівниками лісу в насадженнях, можна не соромлячись підійти до них з запитанням, а при необхідності просіть допомоги, вам обов’язково допоможуть.
Разом з тим лісова охорона ДП «Макарівський лісгосп» звертається до усіх відвідувачів лісів з настійливим проханням дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах – не розводити багать, не викидати не загашені недопалки та сірники, адже лісова пожежа це трагедія для природи, а призвести до неї може навіть одна необачна іскра.

Тож приємного усім відпочинку в лісі та як найбільше грибних трофеїв.

Сергій Кондрацький
головний лісничий
ДП «Макарівський лісгосп»

«Макарівські вісті»
11 серпня 2017 року
№31 (10988)