Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп”

Нові ліси

Традиційно на зміну ранній «золотій» осені приходить справжня осінь зі зниженням температури та затяжними дощами. І хоча погода цієї пори не сприяє прогулянкам у лісі, але є люди які її чекали, і намагаються максимально її використати. Ці люди – лісівники, а використовують вони її для створення нових лісів.

В цьому їм допомагають громадяни, яким небайдужа природа рідного краю, які готові затратити частину свого часу на примноження її багатств. За короткий проміжок часу потрібно встигнути доповнити лісові культури створені навесні та створити нові ліси на свіжих зрубах. І хоч осіння лісокультурна кампанія за своєю масштабністю не така як весняна, але і вона дає змогу виграти трохи цінного часу, необхідного для приживлюваності сіянців на нових місцях. Адже якщо вчасно не заліснити зруб, всю його площу швидко заселяють бур’яни, які в подальшому конкурують з висадженими сіянцями.

Справі вирощування сіянців у ДП «Тетерівський лісгосп» приділяється особлива увага. Так як від їх якості залежить якими будуть майбутні насадження. А завдання перед лісівниками, щоб вони були стійкими та високопродуктивними. Слідуючи цій меті, в лісгоспі створено дві клонові лісонасінневі плантації, де зібрані клони найбільш продуктивних дерев Полісся. Насіння, зібране на цих плантаціях, переробляється на власному комплексі, обладнаному всім необхідним обладнанням. З отриманого насіння в контрольованому середовищі, яке дозволяє регулювати вологість грунту, проводити підживлення, боротись із шкідниками і хворобами за необхідності притінювати молоді сходи і вирощуються сіянці.

Вихід сіянців за таких умов вирощування значно вищий ніж в традиційному розсаднику, з 1 квадратного метра до тисячі сіянців проти 160 планових штук в звичайному розсаднику. В поточному році лісгоспом вирощено понад 5 млн. шт.. стандартних сіянців різних лісо утворюючих порід.

З початку осінньої лісокультурної кампанії станом на сьогоднішній день доповнено більше 200 гектарів лісових культур останніх років створення та висаджено 12 гектарів нових насаджень на зрубах поточного року.

Адміністрація лісгоспу