Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп” Грибна пора

Грибна пора.

Після рясних дощів першої декади серпня прокотилась хвиля чергового грибного врожаю. На протязі доби всі категорії грибників, а це і ті, хто хоче поповнити сімейні запаси білковою їжею і «бізнесмени», які за рахунок збору грибів покращують своє матеріальне становище і ті, хто за покликом душі роками марить тихим полюванням та інші охочі до сезонних дарів природи заполонили ліси. Для когось це щасливий період корисного відпочинку, а для лісової охорони це напружений період очікування неприємностей у вигляді лісових пожеж і важкої небезпечної роботи, пов’язаної з їх ліквідацією. Тетерівські лісівники, здавалося б добре підготовились до цієї напруженої пори: по всім лісовим дорогам виставлені інформаційні та попереджувальні аншлаги, перекриті непланові дороги, мінералізовані квартальні просіки, узбіччя доріг, прилеглі території інших землекористувачів. Але попри це все ж стались випадки загорянь трави під ЛЕП та на болоті. Завдяки цілодобовому відеоспостереженню по системі реагування на лісові пожежі «Азимут», вдалося швидко приборкати «червоного півня». В одному випадку допомогли місцеві жителі, за що їм велике спасибі.

На щастя, серед відвідувачів лісу завжди є свідомі громадяни, які сприймають лісову пожежу як екологічне зло і приходять на допомогу рятівникам. Але, на жаль, є і такі, які вважають, що це не їхня справа і цим повинні займатись професіонали. Так, професіонали приїдуть і зроблять свою справу, але буде втрачений час, а значить, і площа пожежі буде більшою, з усіма негативними наслідками від пожежі. Дуже важливо розпочати гасити пожежу в початковій стадії, коли площа пожежі ще мала і вогонь не набрав сили. Головне – це локалізація пожежі, тобто припинення її розповсюдження. А це може зробити будь-хто підручними засобами до приїзду пожежних, наприклад, зламаною гіллякою з листям. Цю допомогу лісу можна порівняти з наданням потерпілому долікарської допомоги до приїзду лікарів. Хочемо нагадати, що ліс – загальнонаціональне багатство і його захист стосується кожного!

Ще у грибників в лісі іноді виникає така проблема як дезорієнтація в закритому просторі, особливо в похмуру погоду або вночі, коли заблукали. Можливо комусь стануть в нагоді і допоможуть наступні поради. По-перше, в такій ситуації стримайте свої тривожні почуття і заспокойтесь. Спробуйте голосом покликати на допомогу знайомих або людей, які можуть знаходитись в лісі крім вас. Якщо спроба виявилась невдалою, необхідно вияснити в якому кварталі лісового масиву ви знаходитесь. Для цього шукайте закопаний лісогосподарський стовпчик, на затесаній щоці якого ви прочитаєте цю інформацію. Ще краще буде, якщо ви знайдете квартальну просіку, підете по ній до найближчого квартального стовпа, на щоках якого написані номери кварталів. Щока з номером кварталу направлена бік його центру. Нумерація кварталів, зазвичай, збільшується з півночі на південь і з заходу на схід. Тепер можна самому зорієнтуватись на місцевості, а якщо це не вдається – телефонуйте в рятувальну службу (101) або лісгосп.

Якщо у вас є інформація про лісову пожежу, або якщо ви ззаблукали на території ДП «Тетерівський лісгосп», оперативний черговий лісгоспу цілодобово прийме інформацію і може надати кваліфіковану допомогу за номером мобільного телефону 067-215-33-62.

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»