Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп” САМОВІЛЬНО ЗРУБАНА ЯЛИНКА ДОРОЖЧА ЗА ЗАКОННО ПРИДБАНУ

Новорічні ялини – це окраса кожної оселі, вона надає святковості помешканню, а людям – доброго настрою. Лісові красуні можна замовити в лісництвах ДП «Тетерівський лісгосп».  Відпуск заготовлених ялинок проводиться з обов’язковим маркуванням пластиковими бирками з штрих – кодами або самоклейними етикетками із спеціальними надсічками і з видачею бухгалтерських документів.

Традиційно у ці передноворічні дні державна лісова охорона проводить заходи щодо попередження незаконних рубок, браконьєрства та крадіжок новорічних деревець.  При патрулюванні лісових масивів та місць реалізації новорічних ялинок здійснюється перевірка дозвільних документів на право заготівлі, перевезення та продажу хвойних дерев, наявності на них пластикових бирок  або самоклейних етикеток.

На підприємстві розроблено наказ  від  22 листопада 2017 року №254 «Про запобігання незаконної заготівлі та реалізації новорічних ялинок в передноворічний період 2018 року». Напередодні Нового року на новорічні ялини влаштовують спражні «полювання», хто на ярмарок, а хто – по дармову ялинку у ліс. Втім, кожна самовільно зрубана ялинка може дорого обійтися порушникам лісового законодавства. За одну найменшу самовільно зрубану новорічну ялину доведеться заплатити як мінімум 484 грн. 27 коп.

Тож нехай кожен розсудить, де і як йому краще придбати ялинку. У випадках виявлення фактів незаконних рубок новорічних ялинок для обрахунку суми нанесення збитків до порушників застосовуються «Такси для обчислення шкоди, заподіяної лісу підприємствами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» (проіндексованою), затвердженою Постановою КМУ від 23.07.2008 р. №665. За незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту насіннєвих і хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні розмір шкоди обчислюється за цією таксою, збільшеною у 3 рази. Штраф накладається на лісопорушника згідно ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»