Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп”. Зимові будні пожежної охорони лісгоспу.

На дворі зима, а лісівники ДП «Тетерівський лісгосп» ще з осені проводять підготовку до наступного пожежонебезпечного періоду в лісі. В минулому 2017 році хоча й не було великих неприємних сюрпризів з пожежами в лісі, але він нагадав, що розслаблюватись в питанні пожежної безпеки в лісі не варто. При спекотній засушливій вітряній погоді часто наставав найвищий 5 клас пожежної небезпеки. З вини населення (людський чинник), тобто необережного поводження з вогнем, було виявлено декілька загорянь лісової підстилки. В цей період вся протипожежна техніка лісгоспу знаходилась в повній бойовій готовності, а це: 6 пожежних автомобілів, 6 тракторів з причіпними бочками автономного протипожежного призначення, 9 тракторів з плугами та багато іншого обладнання, інвентарю, техніки, які пристосовані для гасіння пожеж.  Лісова охорона, в першу чергу, працювала на недопущення виникнення нових загорянь.

Цей перелік протипожежного озброєння викладений для усвідомлення кожним громадянином, який відвідує ліс, як витратно обходиться збереження природних ресурсів. До речі, в згаданому минулому 2017 році 17-20 вересня майже весь цей арсенал був одночасно задіяний на чергуваннях і роботах по всій території лісгоспу. Загалом за 2017 рік на охорону лісу і гасіння пожеж було витрачено  2580,3 тис.грн.

А осінньо-зимові будні пожежної охорони лісгоспу такі: заміна силових агрегатів (двигунів) на двох пожежних автомобілях, ремонти чотирьох причіпних бочок автономного протипожежного призначення, облаштування шести природних і штучних водойм та під’їзних шляхів до них, покращення лісових доріг, поновлення мінералізованих смуг і протипожежних розривів, удосконалення програмного забезпечення комплексної системи по виявленню лісових пожеж «Азимут», технічне обслуговування і ремонт гусеничного трактора протипожежного призначення ЛХТ-55, ремонти 5 плугів ПКЛ-75-15, технічне обслуговування внутрішніх і зовнішніх протипожежних водогонів на промисловому комплексі, огляд і підтримання в робочому стані всього протипожежного інвентарю, підготовка наглядної агітації на протипожежну тематику і заготовка матеріалу для перекриття непланових доріг в особливо пожежонебезпечний період в лісі.

Велика частка ремонтних робіт лягає на збережених в лісгоспі ремонтно-механічний цех, який очолює Шаронін О.Е., та транспортний цех, який очолює Савченко С.Д., під керівництвом головного механіка Кутафіна Д.В.  Добрим словом хочеться зазначити механіка Радостєва О.Є., водія автотранспортних засобів Курочкіна О.О. та газоелектрозварювальників Матківського О.Л. і Олійника В.О.  Це завдяки їх, як кажуть в народі, «золотим» рукам та професіоналізму пожежна техніка і обладнання надійно працюють на пожежах.

Підготовка до пожежонебезпечного періоду в лісі розпочалась завчасно і йде по затвердженому плану. Складаються мобілізаційно-оперативні плани ліквідації лісових пожеж на території ДП «Тетерівський лісгосп» на 2018 рік.  Територія лісгоспу розташована  в  трьох адміністративних районах – Бородянському, Іванківському та Макарівському – а це зустрічі і погодження про взаємодію з органами управління, підприємствами, установами, організаціями, що виділяють сили і засоби для гасіння пожеж при необхідності надання допомоги.

Пожежонебезпечний період в лісі настає не по календарю, а відразу після сходу снігового покриву і закінчується пізньої осені з настанням низьких температур і рясних опадів. Закликаємо всіх відвідувачів лісу в цей період бути уважними, не кидати непогашені недопалки на землю, не залишати за собою непогашене багаття, а в літній період взагалі відмовитись від його розведення.

Будь ласка, відпочивайте в лісі, насолоджуйтеся цілющим подихом природи, але завжди дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Всім відвідувачам лісу бажано мати в своєму телефонному довіднику номер пожежної охорони лісгоспу. На території ДП «Тетерівський лісгосп» черговий оперативний прийме Ваш виклик цілодобово за №:

  • 04577-33-248 – міжміський;
  • 067-215-33-62 – мобільний;

–   просто 101       – нам передзвонять.

25.01.2018р.

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»