Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Вищедубечанський лісгосп”. ВСИХАННЯ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ – ГОЛОВНА ПРОБЛЕМА ЛІСІВНИКІВ

22 січня, у приміщенні ДП «Вищедубечанський лісгосп» під керівництвом директора лісгоспу Михайла Головецького відбулося засідання технічної ради лісгоспу, участь в якому взяли головні спеціалісти, начальник цеху переробки деревини, інженерний склад підприємства, лісничі та помічники лісничих.

Головне питання, яке було обговорено під час технічної ради це санітарний стан лісових насаджень.

Інженер з охорони та захисту лісу Ігор Демидась нагадав, що під час проведених рекогносцирувальних обстежень у вересні 2017року лісівниками ДП «Вищедубечанський лісгосп» разом зі спеціалістами ДСЛП «Київлісозахист» та Київського обласного та по м.Києву управління лісового та мисливського господарства було виявлено всихання соснових насаджень на площі 1939га, пошкоджених стовбуровими шкідниками , які потребують термінових заходів боротьби.

Так для зменшення кількості стовбурових шкідників хвойних насаджень , на підприємстві застосовуються заходи з поліпшення санітарного стану. На сьогодні розроблено 1171га, шляхом проведення вибіркових та суцільних санітарних рубок , що становить 58% від загальної площі всихання. Решту (42%)  необхідно закінчити до кінця першого кварталу 2018 року, тому що вже в другому кварталі в лісових масивах настає «період тиші» і дбайливі лісівники мають турбуватися не лише про збереження та примноження лісів, а й про їх мешканців.

Якщо вчасно не виконати заплановані заходи, ситуація, яка склалась може змінитись на гірше. Своєчасно не виявлені, та вчасно не зрубані дерева стануть місцями концентрації шкідників і хвороб лісу, що призведе до ураження  оточуючих насаджень, в результаті знизиться технічна якість деревини, що спричинить до значних економічних втрат та виникнення екологічної катастрофи.

Інженер з охорони та захисту лісу Ігор Демидась наголосив всім присутнім в подальшому приділяти особливу увагу сосновим насадженням, а особливо тим , в яких вже було виявлено шкідників.  Він зобов’язав постійно проводити нагляд за ними та обстежити лісові насадження на наявність даних шкідників в об’єктах природно-заповідного фонду.

Отож, вже у першому кварталі належить зробити чимало і, до того ж, терміново, щоб по максимуму використати ще придатну деревину для переробки і продажу.

Також Ігор Демидась звернув увагу державної лісової охорони на охорону та захист лісу від самовільних рубок, браконьєрства та засмічення лісових масивів побутовими відходами. Протягом 2017 року під час проведення рейдів з охорони лісових насаджень та державного мисливського фонду лісівниками було складено 97 протоколів на правопорушників на загальну суму 20,8 тис.грн.

На кінець технічної ради на виконання листа Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства «Щодо відзначення працівників державного мисливського контролю» директор лісгоспу Михайло Головецький відзначив грамотою підприємства районного мисливствознавця Ігоря Демидася за підсумками роботи по боротьбі з браконьєрством за 2017 рік, подякував за плідну роботу та побажав не зупинятись на досягнутому.

Також Михайло Головецький ще раз наголосив усім працівникам державної лісової охорони про те, що необхідно приділяти особливу увагу лісовим масивам навколо сіл, садових товариств, баз відпочинку, вздовж доріг та постійно проводити роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо діяльності підприємства.